Cine riscă să facă o formă COVID de lungă durată (long COVID) şi care sunt simptomele specifice

22 octombrie 2021   Sănătate

Peste 20% dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 suferă de o formă de lungă durată de COVID-19. În cazul lor, unul sau mai multe simptome se menţin timp de 4 săptămâni până la 6 luni de la debutul infecţiei.

Persistenţa simptomelor specifice COVID-19 la câteva săptămâni sau luni după infecţie este recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „COVID-19 poate implica persistenţa bolii şi a simptomelor specifice, inclusiv la persoanele tinere şi la cele fără probleme de sănătate cronice şi care nu au fost spitalizate”, declara OMS în septembrie 2020.

Care sunt persoanele afectate de long COVID

Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa a stablit 3 criterii de reperare a pacienţilor care au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticaţi cu forma lungă a COVID-19:

  • Prezintă o formă simptomatică a COVID-19
  • Au unul sau mai multe simptome iniţiale, 4 săptămâni după debutul bolii
  • Niciunul dintre aceste simptome nu poate fi încadrat la un alt diagnostic.

Persoanele aflate la risc de a dezvolta long COVID-19 sunt cele care au avut o formă gravă a bolii, dar şi cele care au avut simptome moderate. De asemenea, este vorba şi despre oameni tineri, activi, fără factori de risc suplimentari. Unii au avut o formă asimptomatică şi nu au fost testaţi când erau bolnavi. De asemenea, s-a observat, în cadrul studiilor că, în timp ce bărbaţii sunt mai expuşi riscului de a face forme grave ale bolii, femeile au o probabilitate mai mare de a avea simptome persistente (long COVID). Obezitatea, astmul şi bolile cronice sunt factori de risc pentru forma de lungă durată a bolii. Totodată, sunt mai expuşi cei care au avut mai mult de 5 simptome în prima săptămână de COVID-19 (tuse, cefalee, astenie, diaree, pierderea mirosului).

Peste 20% dintre pacienţi prezintă simptome persistente de COVID-19 la 5 săptămâni după boală şi 10% după 3 luni, anunţa Înalta Autoritate de Sănătate din Franţa în februarie 2021.

Care sunt simptomele specifice formei de lungă durată COVID-19

Tabloul clinic al simptomelor este divers. Printre manifestările specifice formei de lungă durată a COVID-19 se numără: durerile de cap, slăbiciunea musculară sau articulară, tulburările de concentrare şi de memorie, slăbirea gustului şi a mirosului, simptome cutanate, palpitaţii, tuse, insomnie, durerea toracică, respiraţia greoaie, tulburările digestive. O manifestare este şi oboseala extremă.

Persoanele cu astfel de simptome trebuie să consulte medicul. Este nevoie de analize specifice, pentru a exclude o altă cauză posibilă precum anemia, o dereglare tiroidiană sau o problemă renală sau hepatică.

COVID de lungă durată necesită monitorizare atentă şi este nevoie, în acest sens, de o echipă multidisciplinară, care include pneumologul, cardiologul, neurologul şi alţi specialişti.

Mai multe