Chistul hidatic: cauze, simptome, tratament

30 octombrie 2019   Sănătate

Chistul hidatic sau hidatoza este un tip de echinococoză, parazitoză care se transmite de la animale la oameni, aceştia îmbolnăvindu-se prin contactul direct cu animalul infectat ori prin ingerarea de alimente sau apă contaminate cu parazitul Echinococcus granulosus.

Echinococoza are 4 forme:

  • Echinococoza chistică, cunoscută şi sub numele de hidatoză (chist hidatic), cauzată de infectarea cu Echinococcus granulosus;
  • Echinococoza alveolară, cauzată de infectarea cu Echinococcus multilocularis;
  • Echinococoza polichistică, cauzată de infectarea cu Echinococcus vogeli;
  • Echinococoza unichistică, cauzată de infectarea cu Echinococcus Oligarthrus.

Cele mai răspândite forme sunt cea chistică şi cea alveolară.

Chistul hidatic: cum se produce infectarea la om

Chistul hidatic (hidatoza) este o afecţiune răspândită mai ales în zonele de creştere a animalelor (oi, capre etc.), deoarece acestea sunt gazde intermediare, care transmit boala câinilor, ei fiind gazda finală, iar de la aceştia se transmite la om, care este gazdă accidentală. Infectarea omului se produce prin contactul cu ouăle parazitului Echinococcus granulosus (care se regăseşte în fecalele câinelui) sau prin apă sau alimente contaminate cu această larvă.

Unde se localizează chistul hidatic şi care sunt simptomele

Infectarea cu Echinococcus granulosus duce la apariţia unuia sau a mai multor chisturi localizate în general în ficat (peste 60% dintre cazuri) sau în plămâni şi mai rar la nivelul oaselor, rinichilor, splinei, muşchilor şi sistemului nervos central. Perioada de incubaţie poate să dureze mai mulţi ani, până când chistul creşte atât de mult încât apar semne clinice.

Când chistul se dezvoltă la nivelul ficatului (chist hidatic hepatic), simptomele resimţite sunt durerile abdominale, greaţa şi vărsăturile. Dacă localizarea este în plămâni (chist hidatic pulmonar), semnalele de alarmă sunt tusea cronică, durerile în piept şi repiraţia întretăiată. Printre semnele nespecifice ale afecţiunii se numără slăbiciunea, anorexia şi scăderea în greutate fără regim alimentar. Chistul hidatic se diagnostichează în urma unei ecografii completate de CT sau RMN.

Cum se tratează chistul hidatic

Tratamentul depinde de simptome, mărimea, chistului şi localizare. Unele chisturi sunt inactive şi nu cauzează simptome, iar acestea pot dispărea de la sine. Altele, însă, care îşi manifestă prezenţa, necesită tratament, cel mai eficient fiind cel chirurgical. Intervenţia chirurgicală se recomandă mai ales pentru chisturile hidatice situate la nivelul ficatului. Alte tipuri de tratament sunt cel medicamentos, antiparazitar şi cel de aspirare a conţinutului chistului.

Cum se previne infectarea

Apariţia chistului hidatic poate fi preîntâmpinată pritr-o igienă riguroasă: spălarea mâinilor cu apă şi săpun după atingerea câinilor şi înainte de masă. Pentru persoanele care au câini, aceştia trebuie vaccinaţi şi deparazitaţi la intervale stabilite împreună cu medicul veterinar. De asemenea, mai ales în călătorii, se va evita consumul apei şi alimentelor provenite din surse nesigure.

Citeşte mai multe despre chistul hidatic şi alte boli transmise de la animale:

Între mit şi realitate: pericolele părului de pisică

Boli pe care oamenii le iau de la animalele de companie

Mai multe