Tot ce trebuie să știi despre fractura de penis, explică dr Bogdan Ene, medic urolog

6 noiembrie 2022   Ce te doare

Fractura peniană poate constitui o urgență chirurgicala, iar rezultatele tratamentului pe termen lung depind de consultul urologic în cel mai scurt timp posibil, explică medicul urolog Bogdan Ene în publicația medicală contraboli.ro

Leziunile traumatice ale organelor genitale externe masculine reprezintă una din patologiile rar întâlnite în practică medicală și sunt, în mare parte, o consecință a particularităților legate de mobilitatea acestora. Una din urgențele chirurgicale o constituie fractură peniană (fractură de penis), definită că un traumatism accidental al penisului și reprezentată printr-o discontintuinuitate a tunicii albuginee (membrană elastică cu rol de protecție, ce se întinde și se subțiază în timpul erecției, datorită creșterii în volum a penisului) la nivelul unuia sau ambilor corpi cavernoși.

Fractura de penis are consecinte negative asupra vietii sexuale. Foto: Shutterstock

Cum apare fractură de penis? Din punct de vedere al mecanismelor de producere, putem descrie mai multe situații, acestea având o tendința de repartiție geografică. Astfel, dacă în Orientul Mijlociu majoritatea cazurilor survin în timpul masturbării, pentru SUA și țările vestice aceste accidente apar cu precădere în timpul contactului sexual (prin izbirea penisului în erecție de simfiza pubiană sau perineul partenerei). De asemenea, sunt descrise cazuri în care accidentele se produc în perioada erectiilor fiziologice din timpul somnului, prin rostogolirea dintr-o poziție în altă, fără a avea vreo legătură cu masturbarea sau contactul sexual.

Ce factori de risc are fractură peniană?

Diferite studii au evidențiat o serie de factori de risc, cum ar fi: vârstă (incidența maximă în decadele 3 și 4), obiceiurile culturale, poziția (partenera deasupra), conjunctură și ambientul (cele mai multe astfel de accidente se întâmplă în timpul contactelor sexuale în condiții de stres, în locuri neobișnuite) și starea civilă (relații extraconjugale).

Ce simptome are fractură de penis?

Simptomele care aduc pacientul la medicul urolog sunt: durerea, pierderea erecției, zgomotul specific ruperii (pocnet sau trosnet), deformarea penisului, echimoze (vânătăi care denotă prezența unui hematom), uretroragie (scurgeri sanghinolente la nivelul uretrei), hematuria (prezența sângelui în urină), disfuncția erectilă sau erecții dureroase ulterioare, globul vezical (imposibilitatea de a urină). Pacienții pot prezența unul sau mai multe simptome, nefiind obligatorie prezența întregului tablou clinic.

Cum se diagnostichează fractură peniană? Diagnosticul pentru fractură de penis se bazează în primul rând pe anamneză și examenul clinic, la care se adaugă la nevoie explorarea ecografică, preferabil Doppler, RMN (în cazuri precis selecționate), uretrocistografia retrogradă și uretrocistoscopia (în cazul leziunilor uretrale asociate).

Cum se tratează fractură de penis?

Că modalități de tratament pentru fractură peniană, literatură a descris de-a lungul timpului 2 modalități: prima conservativa, prin abținere de la cură chirurgicală și cu administrare de analgezice și antiinflamatoare nonsteroidiene și cea de a două, chirurgicală. Conform unui studiu realizat în perioada anilor 1991-2008, 80% dintre pacienți au dezvoltat complicații consecutiv tratamentului conservativ, în timp ce mai puțîn de 10% din cei care au fost tratați chirurgical au raportat probleme. Că o consecință a tuturor studiilor efectuate pe această tema, astăzi opțiunea chirugicală este unanim acceptată că fiind cea optimă și se acceptă o întârziere a intervenției chirurgicale de până la 7 zile, cu rezultate favorabile (în funcție de complexitatea cazului).

Cum evoluează fractură peniană?

În cazul neprezentării la medic, fractură de penis poate avea consecințe grave asupra vieții sexuale a pacientului. Complicațiile sunt reprezentate de modificări anatomice, cum ar fi nodulii penieni, incurbarea, dar și funcționale, că disfuncția erectilă, cu un impact psihic puternic asupra pacientului.

Citește și Toxinele te împiedică să slăbești? 

Mai multe