Tipul de cancer favorizat de boala ficatului gras. Interviu

19 ianuarie 2025   Ce te doare

Cancerul hepatic, cunoscut și sub denumirea de carcinom hepatocelular, are printre factorii de risc și boala ficatului gras. Prof. Dr. Wolfgang Sieghart, specialist medicină internă, gastroenterologie și hepatologie, ne-a răspuns la câteva întrebări despre acest tip de cancer.

1.Cât de des este întâlnit acest tip de cancer și cum se manifestă?

Carcinomul hepatocelular este al cincilea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, însă este mai răspândit în Asia și Africa decât în Europa sau SUA. Acesta este mai frecvent în cazul bărbaților decât în cazul femeilor.

În general, este descoperit accidental, manifestându-se ca un nodul în ficat, adesea detectat în mod obișnuit prin ecografie hepatică de rutină. Tomografiile CT sau RMN ulterioare arată de obicei un nodul hepatic cu un comportament specific după administrarea unui agent de contrast: nodulul de obicei absoarbe puternic agentul de contrast și apoi se elimină rapid.

2.Ce simptome există în cazul carcinomului hepatocelular?

În cele mai multe cazuri, acest tip de cancer nu are simptome în stadii incipiente , , fiind descoperit accidental la controale de rutină.. Însă, în cazuri avansate, poate provoca simptome precum pierderea în greutate, oboseală, pierderea poftei de mâncare și până la simptome de ciroză hepatică decompensată, precum ascita sau sângerarea variceală.

3.Ce afctori de risc identificăm în cazul acestui tip de cancer?

Bolile hepatice cronice de orice cauză sunt cele care cresc riscul de apariție a acestui tip de cancer. Printre afecțiunile la care trebuie să fim atenți se numără hepatita virală B sau C, consumul cronic de alcool, boala ficatului gras (steatohepatita non-alcoolică, NASH), care pot provoca o inflamație cronică a ficatului, determinând cicatrizarea acestuia („fibroză hepatică").

Există 4 grade de fibroză (F1-F4), iar F4 reflectă ciroza hepatică. Riscul pare să crească semnificativ cu gradul 3 de fibroză și este de aproximativ 0,5-3% pe an la pacienții cu ciroză hepatică (F4). Acesta este motivul pentru care evaluarea fibrozei hepatice este atât de importantă - dacă se detectează F3 sau mai mare, pacientul ar trebui să meargă la control, realizat prin ecografie hepatică la fiecare 6 luni pentru tot restul vieții sale.

4.Cum putem diagnostica acest tip de cancer și ce teste sunt necesare?

Putem diagnostica acest tip de cancer prin TC (tomografie computerizată) sau prin RMN (rezonanță magnetică), cu ajutorul unui agent de contrast la pacienții cu ciroză hepatica. Dacă după aplicarea unui agent de contrast (captare puternică a agentului de contrast și apoi o expulzare rapidă) nodulul hepatic prezintă un comportament tipic, diagnosticul este stabilit. În cazul în care ciroza nu este prezentă sau imagistica nu este concludentă, este recomandată o biopsie a nodulului respectiv, mai exact recoltarea de țesut și analiza patologică.

5.Ce soluții de tratament există pentru carcinomul hepatocelular?

În cazul tratamentelor, acestea sunt influențate de stadiul tumorii, de funcția hepatică și de starea generală a pacientului. Astfel, cele mai bune decizii în ceea ce privește opțiunea de tratament trebuie luate într-o echipă multidisciplinară, tumor board, care să ia în considerare toți toți factorii, analizele și istoricul fiecărui pacient. Stadiile incipiente ale bolii pot fi vindecate prin intervenție chirurgicală (rezecție sau transplant hepatic) sau ablație prin radiofrecvență. În cazul stadiului intermediar se poate efectua chimioembolizarea transarterială, iar în stadiul avansat, opțiunea de tratament este unul sistemic.

6.În cazul acestui tip de cancer, ce risc de recidivă avem?

După rezecția sau ablația, riscul de recidivă este ridicat, în jur de 80% după 5 ani. Recidiva timpurie, în primele 2 ani, reprezintă "metastazele adevărate", iar cea târzie poate fi legată de dezvoltarea HCC în ficatul cirotic, rămânând un factor de risc. Transplantul de ficat reduce riscul de recidivă la aproximativ 20% după 5 ani, datorită înlocuirii ficatului cirotic, această rată scăzută de recidivă este posibilă doar cu respectarea criteriilor stricte pentru transplantul de ficat referitoare la dimensiunea și numărul de noduli de HCC.

Prof. Dr. Wolfgang Sieghart, specialist medicină internă, gastroenterologie și hepatologie, Wiener Privatklinik

@Shutterstock

Mai multe