Cum prevenim durerile de spate! Sedentarii, cei mai afectaţi de statul pe scaun
Ce facem în caz de lombosciatică şi cum să o prevenim explică la Digi 24 dr. Vasile Oşean - medic coordonator clinică recuperare medicală.
”Durerea vine gradual din cauza acestui stat prelungit pe scaun specific civilizaţiei noastre, până când durerile devin insuportabile şi cei afectaţi ajung la medic cu o criză. Tratamentul se adresează inflamaţiei din zona afectată. Pentru cei care stau pe scaun mult timp, cea mai afectată este musculatura lombosacrată sau cea cervicală. Sunt cele mai afectate zone pentru cei sedentari.
În funcţie de cât de mare este criza, se recomandă o pauză de mişcare de până la 3 zile, dar în majoritatea cazurilor când criza nu este foarte accentuată atunci se recomandă începerea imediată a gimnasticii medicale. Această gimnastică nu este acelaşi lucru cu kinetoterapia pentru că gimnastica medicală începe cu exerciţii gentile ce pot fi făcute de orice pacient. Pentru cei care au o problemă mare eu recomand gimanstica medicală dimineaţa şi seara. Masajul terapeutic este cel mai la îndemână pentru a decontracta musculatura aflată în tensiune” a explicat medicul.
Dacă durerile de spate nu îţi sunt deloc străine, acordă-ţi câteva minute în fiecare zi pentru a detensiona zona şi a calma durerile, ca nu cumva să ajungi la medic cu o criză.
Odihna este necesară pentru ca organismul tău să se regenereze şi pentru a te putea concentra asupra sarcinilor.
Obişnuieşte să dormi fără pernă şi pe o saltea care să îţi ofere suport bun pentru coloana vertebrală.
Astfel o primă poziţie ce te va ajuta să combaţi durerile de spate este cea în care te aşezi pe spate, mâinile le întinzi în lateral iar genunchii îi îndoi şi îi poziţionezi când într-o parte când în alta fără să ridici zona lombară de pe sol.
Care sunt cele mai potrivite exerciţii vezi AICI.