Cele mai frecvente afecțiuni ale inimii și cum poți să le previi printr-un stil de viață sănătos

18 iunie 2024   Ce te doare

Bolile cardiovasculare sunt unele dintre cel mai des întâlnite afecțiuni la nivel global. Stilul de viață modern, stresul și alimentația sunt doar câteva dintre cele mai frecvente cauze pentru care sănătatea inimii are de suferit. Desigur, prevenția este soluția cea mai potrivită dacă ne dorim o stare de sănătate bună și o viață mai liniștită. Iată, așadar, care sunt cele mai populare afecțiuni cardiovasculare și modalitățile prin care acestea pot fi prevenite.

Hipertensiunea arterială

Este cunoscută și sub denumirea mai populară de tensiune arterială crescută și reprezintă o afecțiune cronică caracterizată prin presiunea persistentă a sângelui asupra pereților arterelor. Dacă nu este tratată, hipertensiunea poate duce la complicații, inclusiv boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și insuficiență renală. Este adesea denumită „ucigașul tăcut”, deoarece poate fi asimptomatică timp de mai mulți ani. De aceea este important consultul cardiovascular periodic și adoptarea unui stil de viață sănătos care să susțină sănătatea inimii.

Boala coronariană

Afecțiunea apare atunci când arterele care alimentează inima cu sânge se îngustează sau se blochează din cauza acumulării de placă aterosclerotică. Alimentația și stilul de viață sedentar sunt printre principalele cauze ale bolii coronariene, ceea ce înseamnă că pentru a o preveni este necesară o schimbare în stilul de viață zilnic. De altfel, este recomandată o alimentație bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. În plus, este bine să se practice exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau înotul, timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână.

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului. Tensiunea arterială ridicată se numără printre cel mai des întâlnite cauze, alături de diabet sau chiar boala coronariană. Măsurile de prevenție presupun menținerea sub control a tensiunii arteriale, a nivelului glicemiei în sânge, precum și reducerea consumului de sare, grăsimi și includerea unei rutine zilnice care să includă activitate fizică susținută.

Aritmii

Aritmiile sunt tulburări ale ritmului cardiac, care pot varia de la bătăi cardiace neregulate la ritmuri rapide sau lente. Așa cum aflăm mai multe de aici, sunt identificate atunci când apar palpitații, amețeli sau senzații de leșin. Pentru prevenția aritmiilor se recomandă reducerea consumului de cafea, tutun și alcool. În plus, hidratarea zilnică corectă și gestionarea stresului joacă un rol important în combaterea aritmiilor și a simptomelor asociate.

Boala valvulară

Boala valvulară apare atunci când una sau mai multe valve ale inimii nu funcționează corect, ceea ce poate afecta fluxul sangvin către și dinspre inimă. Măsurile de prevenție presupun tratarea promptă a infecțiilor streptococice din gât pentru a preveni febra reumatică, o cauză comună a bolilor valvulare. În plus, este necesară monitorizarea afecțiunilor asociate, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul.

Sfaturi utile pentru protejarea sănătății inimii

Toate afecțiunile menționate mai sus, precum și altele similare pot fi prevenite cu ajutorul unor modificări pe care ar trebui să le aducem stilului de viață. Printre acestea, se numără:

● o dietă echilibrată și sănătoasă

● exerciții fizice regulate

● renunțarea la fumat

● menținerea unui greutăți sănătoase

● combaterea stresului

● reducerea consumului de alcool

● controale medicale regulate.

Nu uita, atât sănătatea inimii, cât și starea de bine generală pot fi menținute în măsura în care adoptăm un stil de viață echilibrat. Practicarea unui sport, combaterea stresului și alimentația sănătoasă ne ajută să reducem riscul celor mai frecvente afecțiuni de sănătate. Desigur, controalele medicale regulate ne pot ajuta să diagnosticăm în timp util problemele de sănătate și să reducem riscul complicațiilor.

Photo: Unsplash

Mai multe