Ce măsuri poți lua pentru a avea grijă de sănătatea tiroidei
Glanda tiroidă influențează metabolismul, temperatura corporală, nivelul colesterolului, dezvoltarea creierului și multe altele.
Cea mai simplă modalitate de a avea grijă de sănătatea tiroidei este să ai grijă la alimentație. Iodul este cel mai important ingredient necesar pentru funcționarea optimă a glandei tiroide. Acesta se găsește în sarea iodată, precum și în alimente precum algele marine, fructele de mare sau peștele de apă sărată. Mai jos sunt câteva măsuri pe care le poți lua pentru a avea grijă de tiroidă.
Verifică periodic gâtul
Palparea periodică a gâtului reprezintă cea mai simplă metodă pentru a detecta din timp o problemă a tiroidei. Atunci când există probleme vei detecta umflături sau mici noduli, aproape de suprafața pielii. Uneori, aceștia se văd ușor dacă te uiți în oglindă.
Dacă ai și alte simptome este important să mergi la medic pentru a vedea dacă este vorba de gusa nodulara.
În cazul în care suferi de afecțiuni ale tiroidei este recomandat să mergi periodic la medic pentru a preveni apariția complicațiilor. Mai mult, dacă ai rude apropiate cu probleme ale tiroidei este important să mergi la medic pentru a testa nivelul hormonilor tiroidieni.
Crește consumul de iod
Iodul este esențial pentru glanda tiroidă. Înșiși hormonii tiroidieni tiroxină (T4) și triodotironină (T3) sunt numiți astfel datorită numărului de molecule de iod conținute. T4 are patru molecule de iod, în timp de T3 are trei molecule. Cu alte cuvinte, în lipsa iodului, corpul nu poate produce hormoni tiroidieni. Drept urmare, mai multe funcții ale organismului sunt afectate.
Gătește bine legumele
Legumele verzi din familia Brassica respectiv broccoli, conopidă și varză kale au un conținut ridicat de substanțe nutritive. Totuși, dacă nu sunt gătite cum trebuie (fierte, prăjite sau gătite la aburi) pot bloca funcțiile tiroidei prin blocarea absorbției de iod. Acest lucru este cauzat de conținutul de goitrogeni. Dacă mănânci astfel de legume, gătește-le bine înainte de consum, pentru a evita efectele negative.
Consumă nuci
În special nucile clasice și nucile braziliene conțin cantități importante de seleniu. Acest mineral este necesar pentru a produce hormonii tiroidieni. De asemenea, nucile conțin antioxidanți care protejează glanda tiroidă împotriva stresului oxidativ. Mai mult, poți găsi seleniu și în pește, ouă, unt, usturoi, ceapă și fructe de mare.
Evită dietele restrictive
Înfometarea nu reprezintă o soluție pentru a pierde în greutate. Dietele restrictive caloric și nutrițional dau semnalul organismului, iar tiroida face tot ce este posibil pentru a asigura supraviețuirea. În acest sens eliberează hormonul invers T3 care contribuie la încetinirea metabolismului.
Alege, în schimb, să mănânci fructe și legume proaspete, carne slabă, lactate slabe, cereale integrale, nuci și semințe. De asemenea, redu consumul de produse procesate, fast food, produse cu zahăr rafinat și băuturi carbogazoase.
Consumă soia cu precauție
Similar legumelor din familia Brassica, și soia conține goitrogen care blochează absorbția iodului, deci, și funcțiile tiroidei.
Dacă obișnuiești să consumi frecvent soia, este important să mergi regulat la medic pentru a testa nivelul iodului. La nevoie, poate fi necesară suplimentarea cu iod.
Redu consumul de gluten
Glutenul reprezintă o problemă pentru persoanele cu alergie sau intoleranță. Totuși, există dovezi că ar putea fi o legătură între intoleranța la gluten și afecțiunile tiroidiene autoimune.
Se crede că partea proteică din moleculele de gluten se aseamănă cu tiroida, iar atunci când ajunge în sânge, organismul trimite semnalul pentru a fi distrusă. Drept urmare, sistemul imunitar atacă atât proteinele din gluten, cât și tiroida.
Este important să elimini glutenul din alimentație dacă suferi de boala Graves sau Hashimoto.
Consumă alimente bogate în antioxidanți
Căpșunile, zmeura, afinele și legumele colorate conțin antioxidanți. Pe lângă efectele benefice asupra afecțiunilor degenerative, aceștia ajută și la sănătatea glandei tiroide, cu precădere dacă suferi de o afecțiune autoimună tiroidiană.
Prin consumul de alimente bogate în antioxidanți, protejezi tiroida împotriva stresului oxidativ. Pe lângă protejarea acestui organ, vei contribui la menținerea nivelului optim de hormoni tiroidieni.
Ia suplimente alimentare doar la recomandarea medicului
Deficitul de iod apare foarte rar în România unde sarea este iodată, iar unele alimente precum lactatele sau pâinea îl conțin. În acest caz, suplimentarea cu iod poate crește riscul de hipertiroidism pentru anumite persoane. De aceea, este important să consulți medicul înainte de a lua un supliment cu iod.
De asemenea, poate fi nevoie de seleniu sau vitamina D. Similar, este indicat să vorbești cu medicul înainte de a lua astfel de suplimente.
Limitează expunerea la anumite substanțe toxice
Expunerea la substanțe chimice care pot afecta sistemul endocrin poate pune probleme glandei tiroide. Evită, pe cât posibil, expunerea la substanțe chimice perfluorinate (PFC). Acestea sunt prezente în unele covoare, unele materiale rezistente la apă sau foc și vasele de bucătărie antiaderente.
De asemenea, expunerea la ftalați și bisfenol-A, ambele prezente în unele mase plastice, poate afecta producția de hormoni tiroidieni.
Este bine să eviți și săpunurile antibacteriene care conțin triclosan. Acest compus afectează producția de hormoni, potrivit unor studii realizate pe animale. Optează pentru săpun clasic și alege alimente proaspete sau congelate în locul celor la conservă. Mai mult, păstrează alimentele în recipiente din porțelan sau sticlă în locul celor din plastic.
Acordă atenție alimentației și astfel vei putea reduce riscul de apariție a unor afecțiuni tiroidiene. Dacă observi noduli tiroidieni, mergi la medic pentru diagnostic și tratament. Astfel, vei evita apariția complicațiilor și te vei putea bucura în continuare de activitățile preferate.
Sursa foto: Shutterstock