Câţi bolnavi de psoriazis sunt în România
Statisticile arată că 5% din populația României suferă de psoriazis, procent peste media europeană de 3%, și mai puțin de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate și tratate.
Cu toate eforturile depuse pentru îmbunătățirea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național arată că psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică, fiind o afecțiune subdiagnosticată și subtratată în România. Mai mult, prin stigma asociată, psoriazisul afectează stima de sine și viața psiho-socială a pacienților. 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”, 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive, iar 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă, potrivit unui studiu.
Beneficiază de terapii moderne
Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă și, deși în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung.
Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populației, dar și prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog.
Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicații medicale, emoționale și psihologice care necesită o abordare multidisciplinară.
Ce este
Psoriazisul este o afecțiune autoimună a pielii, care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Deși este o boală încadrată în categoria afecțiunilor dermatologice, psoriazisul este o boală a sistemului imunitar. Apariția ei este asociată cu infecțiile virale, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, stresul, cu anumite medicamente şi cu factorii genetici. Psoriazisul se manifestă prin pete și/sau umflături, care pot să apară pe articulații, mâini, picioare, gât, scalp, față, dar și pe unghii și în zona din jurul organelor genitale. În ameliorarea simptomelor, remediile la domiciliu funcționează cel mai bine împreună cu tratamentul recomandat de medic.