Așa recunoști melanomul, cea mai gravă formă de cancer de piele!

17 august 2024   Ce te doare

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de cazuri de melanom în rândul tinerilor și recomandă precauție în expunerea prelungită și frecventă la soare fără protecție adecvată (cel mai frecvent factor de risc pentru melanom). Expunerea la radiațiile UV în primii 15 ani de viață crește considerabil în viitor riscul de a dezvolta cancer de piele. O arsură cu vezicule avută în copilărie dublează șansele unei persoane de a dezvolta melanom la maturitate. Medicii îndeamnă persoanele care observă modificări la nivelul pielii să meargă la medicul dermatolog pentru a depista din timp acest tip de cancer.

O persoană moare de cancer de piele la fiecare 4 minute. Deși melanomul reprezintă între 2-4% din toate cancerele de piele, această afecțiune este responsabilă pentru cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele și poate apărea la orice vârstă.  

Conform datelor ECIS (European Cancer Information System), în România, în 2022 au fost înregistrate peste 2200 de cazuri noi de melanom.

Melanomul cutanat constituie o problemă importantă de sãnãtate publicã, întrucât, peste 25% din pacienții cu acest diagnostic sunt deja în stadii avansate de boalã.

Prevenția joacă un rol esențial în combaterea melanomului. Peste 90% din cazurile de melanom sunt legate direct de expunerea la razele ultraviolete (UV) provenite de la soare sau de la dispozitivele de bronzat. Mai multe studii asociază apariția melanomului cu istoricul de arsurilor solare, în special apărute în copilărie. 

Expunerea la radiații ultraviolete (de la soare sau de la surse artificiale, precum solariile) este considerată un factor de risc de o amplitudine similară cu cea a riscului reprezentat de fumat pentru cancerul pulmonar. Este necesar să ne protejăm pielea împotriva radiațiilor UV prin aplicarea de creme cu protecție solară,  evitarea expunerii prelungite la soare sau solarii și purtarea de haine cu protecție UV. Urmăriți întotdeauna ca pe ambalajele produselor cu protecție SPF să fie scrise atât radiațiile UVA, cât și UVB și reaplicați la fiecare 2 ore mai ales atunci când sunteți la plaja sau piscină, deoarece expunerea crește dramatic și astfel crește și riscul apariției melanomului. Protecția solară este esențială nu doar pe plajă, ci și în activitățile zilnice, deoarece radiațiile UV pot penetra nori și geamuri”, afirmă Delia Nicoară, Public Health Specialist · Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Melanomul apare mai frecvent în familii cu istoric de melanom în rândul persoanelor cu ten deschis la culoare, ochi albaștri și păr roșcat sau blond. Alți factori de risc sunt stãrile de imunosupresie (precum infecția cu HPV), prezența unor alunițe atipice și vârsta.

Screeningul de rutină a cancerului de piele. Următoarea linie de apărare este screening-ul de rutină pentru cancerul de piele, o procedură de rutină efectuată folosind un dispozitiv portabil numit dermatoscop pentru a depista leziunille suspecte, anormale, care pot fi semnele unui melanom.

În calitate de medic dermatovenerolog, înțeleg importanța educației continue privind sănătatea noastră generală. Este esențial sa înțelegem că expunerea solară îndelungată fără protecție adecvată poate avea consecințe negative asupra pielii noastre deoarece reprezintă un factor de risc important, incriminat în toate formele de cancer cutanat și care poate fi prevenit prin adoptarea de către fiecare dintre noi a unor măsuri  simple de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Este vital să ne monitorizăm sănătatea pielii, iar în situația în care la nivelul pielii apare orice schimbare, orice leziune care crește, este neregulată, mănâncă, ustură sau sângerează, contactați-vă medicul dermatolog pentru un control clinic și dermatoscopic de specialitate în vederea unui management corespunzător. Recomand ca fiecare pacient să-și efectueze acest screening dermatoscopic anual și să transforme protecția în prevenție”, afirmă Dr. Mihalcea Oana Mihaela, Medic Specialist Dermatovenerologie.

“Încurajăm românii să fie vigilenți în privința sănătății pielii lor și să cunoască regula ABCDE care îi ajută la identificarea leziunilor suspecte. Mai multe informații despre melanom, cauze, simptome și metode de prevenție găsiți pe platforma https://stop-melanom.ro/ ”, afirmă Cezar Irimia, Președintele FABC.

Regula ABCDE vă poate ajuta să analizați modificările alunițelor pe care le aveți:

A – „Asimetria” cele două jumătăți ale aluniței nu arată la fel  (ca formă sau culoare)

B - „Borduri” vizează marginile neregulate, neclare sau zimțate ale unei alunițe

C - „Culoarea” nu este uniformă pe toată suprafața și poate avea diverse nuanțe de maro sau negru, sau uneori pete de roz, roșu, alb sau albastru

D - „Diametrul”, alunița este mai mare de 6 mm în diametru, deși unele forme de melanom pot fi și mai mici

E - „Evoluția”, alunița își modifică dimensiunile, forma sau culoarea

Care este tratamentul pentru melanom?

Pacienții cu melanom cutanat din România au la dispoziție mai multe alternative de tratament, inclusiv imunoterapie. Imunoterapia este disponibilă în sistem compensat pentru toate stadiile acestei forme de cancer care au indicație pentru acest tip de tratament inovator, atât pentru adulți, cât și pentru adolescenți”, continuă Cezar Irimia, Președintele FABC.

Imunoterapia a revoluționat tratarea melanomului, oferind opțiuni eficiente chiar și pentru stadiile avansate ale bolii. Imunoterapia ajută sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase, oferind speranță și o mai bună calitate a vieții pacienților.

Deși cea mai frecventã localizare a melanomului este la nivelul pielii, acesta poate afecta și alte organe: ochi, mucoasã anogenitalã, mucoasã oralã sau sistemul nervos central.

Referințe

https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/populations/642-romania-fact-sheet.pdf

https://srd.ro/wp-content/uploads/2023/01/Ghid-de-diagnostic-si-tratament-Melanom-.pdf

https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/determinantii_starii_de_sanatate/mediul_inconjurator/Analiza-de-situatie-Campanie-de-Mediu-2021.pdf

Mai multe