Ce se întâmplă în corpul tău dacă înghiți pasta de dinți?
Pe cutia pastelor de dinți cu fluor este un avertisment care spuine: „Dacă este înghițit accidental, cereți ajutor medical”.
Deși fluorul nu se află în toate produsele de pastă de dinți, este firesc să ne întrebăm: care sunt riscurile folosirii pastei de dinții, dacă o înghițim accidental?
Mai întâi, Health Digest își propune să examineze posibilele efecte ale înghițirii unei cantități mici de pastă de dinți. Acest lucru poate apărea în cazurile în care o persoană decide să nu-și clătească gura cu apă după ce se spală pe dinți.
Pasta de diniți nu este periculoasă dacă nu sunt îngerate cantități mari.
Unii experți stomatologi recomandă acest lucru. Pur și simplu scuipând pasta de dinți și clătind, oferim fluorului mai mult timp pentru a-și face treaba, mai degrabă decât atunci când este imediat splălat.
Cu toate acestea, în acest mod pot crește riscurile ca o cantitate mică de reziduuri de pastă de dinți să ajungă la nivelul gâtului, unde nu este recomandat să pătrundă.
Experții de la Jackson Smiles Family Dentistry explică că, pentru Heath Digest faptul că, în general, fluorul nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană dacă este consumată doar o cantitate mică. Acest lucru este valabil și pentru copii. În cazul copiilor, dacă ingeră cantități mici de pastă de dinți probabil nu vor experimenta mai mult decât un ușor disconfort digestiv.
Cât fluor sunt este prea mult?
Fluorura de sodiu și triclosanul sunt cele două substanțe chimice toxice din pasta de dinți care, atunci când sunt consumate în exces, pot duce la simptome de supradoză, cum ar fi vărsături, diaree, convulsii, dificultăți de respirație, ritm cardiac redus, atac de cord și multe altele scrie Health Digest.
Deși acest lucru poate părea îngrijorător, medicii subliniază că produsele fără prescripție medicală, cum este pastă de dinți nu conțin concentrații mari de fluor, ci doar suficient pentru a ne menține dinții sănătoși și puternici. Atât de puțin, de fapt, încât un copil ar trebui să consume mai multe tuburi de pastă de dinți pentru a fi expus riscului de impact grav asupra sănătății.
Potrivit Health Digest, o cercetare științifică din 2017, publicată în Jurnalul Iranian de Științe Medicale a precizat că un copil sau un adult ar trebui să consume 5 miligrame de fluor per kilogram de greutate corporală (pentru a atinge niveluri toxice.
În plus, copiii ar trebui să ingereze cel puțin 16 miligrame de fluor per kilogram de greutate corporală pentru ca ingerarea de pasta de dinți să fie potențial fatală.
Pentru adulți, cantitatea letală de fluor este de 32 de miligrame pe kilogram de greutate corporală. Deoarece se află doar aproximativ 1,3 miligrame de fluor într-o pastă de dinți, cunoașterea acestor cifre poate ajuta la atenuarea oricăror temeri.
Poți înghiți prea multă pastă de dinți?
Pe termen lung, ingerarea unor cantități mari de fluor te poate expune riscului de spasme musculare, disfuncție renală, indigestie cronică, defecte congenitale, cancer sau fluoroză dentară, scrie Jurnalul Iranian de Științe Medicale.
Mai frecvent întâlnită la copii, fluoroza dentară este o afecțiune caracterizată prin decolorarea dinților ca urmare a nivelurilor ridicate de fluor din organism, fluor care interferează cu formarea smalțului protector.
Dar care sunt riscurile în situația în care înghiți pastă de dinți făcută cu ingrediente naturale? Experții de la Dental Associates for Kids Only afirmă că, deși riscul de supradozaj este eliminat, este totuși important să verifici eticheta pentru a te asigura că toate celelalte ingrediente sunt sigure și eficiente în susținerea sănătății orale a copilului tău. Ca o notă secundară, unele paste de dinți naturale, cum ar fi cele cu cărbune activat, nu sunt recomandate copiilor, deoarece pot fi prea dure cu dinții lor încă în creștere, precicizează WebMD.
Dacă o persoană prezintă semne de supradoză de pastă de dinți, cere asistență pentru otrăvire și furnizează ambulanței cât mai multe informații posibil, inclusiv vârsta persoanei, greutatea, numele produsului și când și câtă pastă de dinți a fost ingerată. Potrivit medicilor de la universitatea Sinai, poți da persoanei apă sau lapte, dar numai dacă nu se confruntă cu simptome severe, cum ar fi vărsături sau convulsii.