Ce se întâmplă în corp când nu mai consumi alcool?

23 iunie 2023   Sănătate

Alcoolul poate fi o modalitate plăcută de relaxare și socializare, dar există și mulți oameni care se luptă cu abuzul și dependența de alcool. Iată la ce anume să te aștepți, când renunți la alcool.

Renunțarea la alcool creează o mulțime de beneficii pentru sănătate și îmbunătățește viața socială. Foto: Shutterstock

După o zi: prima zi este întotdeauna cea mai grea, dar este și o etapă importantă. După 24 de ore fără alcool, corpul începe să se detoxifice și este posibil să ai simptome de sevraj.Este important să reții că acestea sunt doar temporare și de obicei dispar în câteva zile. Cu toate acestea, pentru persoanele cu dependență severă de alcool, simptomele de sevraj pot fi mai severe și pot necesita îngrijiri medicale.

După trei zile: După trei zile, probabil că vei începe să te simți mai bine. Cu toate acestea, persoanele care au băut intens pentru perioade lungi de timp pot prezenta în continuare unele simptome de sevraj și pot avea chiar halucinații sau delirium tremens și convulsii. Delirium tremens este o afecțiune seroasă și care pune viața în pericol și, dacă sunteți îngrijorat de simptomele dumneavoastră, este important să discutați cu medicul.

După o săptămână: După o săptămână fără alcool, riscul de convulsii este mult mai mic. De asemenea, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare va începe să scadă. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul îți poate crește tensiunea arterială și îți poate face inima să lucreze mai greu. În săptămânile următoare, ficatul ă va începe să se repare.

După o lună: O lună fără alcool este o mare realizare. Acesta este de obicei momentul în care oamenii încep să se simtă mai bine după ce au renunțat la alcool. Până în acest moment, majoritatea simptomelor fizice de sevraj ar trebui să se fi diminuat și ar trebui să începeți să vă simțiți mai puțin anxios și mai pozitiv.1Un studiu a arătat că, după 6 săptămâni de abstinență de la alcool, volumul creierului crește în medie cu 2%.

După șase luni: După o jumătate de an fără să bei, vei începe cu adevărat să culegi roadele. Riscul de a dezvolta cancer va scădea, iar funcția hepatică se va îmbunătăți considerabil. Vei avea, de asemenea, mai multă energie și rezistență și este posibil să observai că pielea arată mai sănătoasă.

După un an: felicitări pentru că ai ajuns la 12 luni! În acest moment, riscul de a dezvolta toate tipurile de boli va fi redus și densitatea osoasă va începe să crească.

Reține că fiecare este diferit și va experimenta lucruri diferite atunci când încetează să bea. Foto: Shutterstock.

Deși renunțarea la alcool poate fi o provocare, este important să ne amintim că beneficiile merită.

Corpul tau incepe sa se detoxifice

Când te oprești pentru prima dată, corpul tău va începe să se detoxifice. Acest lucru poate duce la simptome de sevraj, inclusiv anxietate, tremor, transpirație și greață.

Este posibil să ai probleme cu somnul

Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale renunțării la alcool este insomnia.Acest lucru se datorează faptului că alcoolul acționează ca un sedativ, așa că atunci când nu mai este în organism, este posibil să apară probleme cu somnul.

S-ar putea să fii mai iritabil sau anxios

Este obișnuit să te simți anxios sau iritabil atunci când renunți la alcool pentru prima dată. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central, așa că atunci când nu mai este în sistemul tău, corpul tău trebuie să se adapteze la schimbare.

Mai multă energie

Odată ce simptomele inițiale de sevraj au dispărut, s-ar putea să descoperi că ai mai multă energie decât ai avut înainte de a înceta să bei. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul este un deprimant.

Gândești mai clar

Un alt beneficiu al renunțării la alcool este că mintea ta poate fi mai limpede. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul poate provoca modificări ale chimiei creierului, ceea ce poate duce la probleme cognitive.

S-ar putea să te simți mai fericit

Unul dintre cele mai bune lucruri despre renunțarea la alcool este că s-ar putea să te simți mai fericit în general. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul poate provoca depresie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală.

S-ar putea să trăiești mai mult.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale renunțării la alcool este că îți poți crește durata de viață. Acest lucru se datorează faptului că abuzul de alcool poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi boli hepatice și cancer. Deci, renunțarea la alcool ajută la evitarea unor boli potențial mortale.

Relații mai bune

Alcoolul poate cauza probleme în relații, cum ar fi conflicte, probleme de comunicare și probleme de încredere. Deci, renunțarea la alcool poate să aibă efect reparator asuăpra relațiilor.

Mai multe