Ce oferă mai multe beneficii? O baie sau un duș?
Băile sunt grozave pentru anumite scopuri, iar dușurile sunt mai bune pentru altele. Văzând lista de beneficii, putem vedea clar care ni se potrivește mai bine, scrie Healthline.com
Baia și dușul aduc beneficii specifice. Foto: Shutterstock
În primul rând, este de reținut faptul că a face duș este mai sigur din punctul de vedere al igienei decât a face baie. Deci, ar trebui să începi cu un duș, apoi să faci baie.
Avantajele unei băi față de duș
Băile sunt excelente pentru relaxarea mușchilor, stimularea sistemului nervos și exfolierea delicată a pielii. Un studiu publicat în 2018 a constatat că participanții care au făcut băi cu imersie în apă caldă în fiecare zi au experimentat mai puțină oboseală, stres și depresie. Deși acesta a fost un studiu mic, limitat, cu doar 38 de participanți, rezultatele au fost convingătoare.
Există, de asemenea, faptul că băile sunt un sistem excelent de livrare pentru o mulțime de ingrediente care sunt benefice pentru sănătate. Băile de șezut, care definesc acele situații în care apă caldă ajunge doar în jurul șoldurilor și feselor inferioare promovează vindecarea perineului după naștere și poate fi folosită și pentru a calma: hemoroizi, prurit, iritații.
Băile cu aromaterapie relaxează mintea și corpul
O baie cu câteva picături de uleiuri esențiale poate fi folosită pentru a calma mintea și mușchii obosiți. Lavanda și eucaliptul sunt deosebit de relaxante. De asemenea, băile pot fi utile în caz de răceli și gripe.
O baie caldă cu apă care îți ajunge peste piept ar putea ajuta dacă te lupți cu o răceală sau cu gripa. Când ești bolnav, să faci o baie poate ajuta la ameliorarea congestiei, la calmarea febrei și la relaxarea mușchilor suprasolicitați.
Avantajele dușului comparativ cu baia
Dușurile au și câteva avantaje care nu trebuie trecute cu vederea. Dușurile fierbinți produc abur și căldură, care calmeazăe mușchii și eliberează toxine, în timp ce dușurile mai reci pot ajuta la arderea grăsimilor și la creșterea imunității.
Întăresc sistemul imunitar
Dușul, în special dușurile reci, vă pot întări sistemul imunitar. Un studiu din 2016 a arătat că dușurile calde urmate de cele reci îi fac pe adulți să aibă o imunitate mai bună, tradusă în mai puține zile de boală pe parcursul unui an.
Dușurile pot face părul și pielea să strălucească
Ele îmbunătățesc circulația de sub piele și produc fenomentul numit de vasoconstricție. Acest lucru poate stimula fluxul de sânge la nivelul scalpului, îmbunătățind felul în care arată părul și, de asemenea, promovând aspectul strălucitor al pielii sănătoase.
Dușurile reci pot ajuta la tratarea depresiei
Dușurile care încep la o temperatură călduță și sunt reglate pentru a se răci treptat au fost sugerate pentru a stimula sistemul nervos, pentru a promova producerea de endorfine și pentru a ajuta la îmbunătățirea simptomelor depresiei.
Prioritățile tale de moment ar trebui să determine dacă faci baie sau duș.Dacă dorești relaxarea, ameliorarea oboselii și tratarea durerii cronice, o baie ar putea fi alegerea potrivită. Dacă ești mai mai interesat de igienă, un duș ar putea fi alegerea mai bună.
Citește și Diabetul necontrolat dă complicații grave