Ce este şi cum se manifestă pecinginea. Boala este foarte contagioasă

23 august 2021   Sănătate

Numită şi tricofiţie sau tinea, pecinginea este o infecţie fungică care se manifestă la nivelul corpului, a scalpului sau a unghiilor. Boala se poate manifesta la orice vârstă, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută.

Pecinginea este o boală cutanată infecţioasă, şi, prin urmare, foarte contagioasă. Afecţiunea apare atât la oameni, cât şi la animale, şi se manifestă iniţial sub forma unor pete roşii pe piele, care, mai apoi, se pot răspândi şi către alte zone ale corpului.

Cum recunoşti boala

Există mai multe tipuri de pecingine, în funcţie de tipul de infecţie fungică şi de localizare. Tinea capitis se manifestă la nivelul scalpului şi este cauzată de ciupercile Trichophyton şi Microsporum. Tinea corporis sunt petele roşiatice de la nivelul braţelor şi a picioarelor, în timp ce Tinea unguium este infecţia micotică de la nivelul unghiilor. Tinea pedis sau piciorul atletului apare la nivelul labei piciorului, mai ales la persoanele care obişnuiesc să meargă descălţate în zone umede, cum sunt piscinele, duşurile sau vestiarele. O formă de picingine întâlnită în special la bărbaţi şi la adolescenţi este Tinea cruris, care se manifestă în zona inghinală.

Cum se prezintă leziunile specifice

Afecţiunea poate fi recunoscută cu uşurinţă, deoarece pe piele apare leziuni inelare, circulare, roşii, cu un centru mai deschis la culoare şi cu marginile care ies în relief. De cele mai multe ori, sunt însoţite de o senzaţie accentuată de mâncărime, iar dacă nu sunt tratate, leziunile cresc în diametru. Totodată, pot dezvolta la suprafaţă cruste fine sau pot avea pe margini mici vezicule. „La nivelul scalpului, apar zone circulare unde părul cade sau rămâne foarte scurt, cu scuame (cojiţe) în suprafaţă şi cu senzaţie de mâncărime. În cazuri mai rare, acestea pot deveni şi inflamatorii, forma clinică numită Kerion, corpul declanşând un răspuns inflamator împotriva fungilor, având un aspect umed, cu secreţie purulentă”, explică dr. Anastasia Coman.

Se transmite uşor

Infecţia fungică se transmite prin contact direct, piele pe piele, cu persoane infectate, prin folosirea de obiecte în comun, cum ar fi prosoapele, periile de păr, lenjeria de pat sau încălţămintea. Un mediu cald şi cu umiditate crescută accentuează riscul infectării, precum şi prezenţa unui animal de companie cu infecţie fungică. De asemenea, încălţămintea sintetică, ce nu lasă să respire pielea, poate fi un factor favorizant pentru dezvoltarea ciupercii de la nivelul piciorului.

Citeste si: Ce trebuie să faci dacă ai unghii încarnate

Diagnosticare în cabinetul dermatologic

În ceea ce priveşte diagnosticarea, în cele mai multe cazuri este suficientă examinarea aspectului clinic al leziunii. În anumite cazuri, este necesară utilizarea lămpii Wood, iar pentru analize aprofundate se poate realiza examen micologic microscopic direct din piele, firul de păr sau unghie pentru a identifica prezenţa fungilor.

Sfatul specialistului

Dr. Anastasia Coman

Medic specialist dermato-venerologie, Centrul Medical Pro Clinic, Galaţi

Tratamentul se hotărăşte în funcţie de vârsta pacientului şi extensia afecţiunii. În cazuri limitate, se pot folosi terapii antimicotice locale. În cazuri mai avansate însă, se recomană combinarea tratamentului local cu antimicotice orale. Un pas important în tratarea pecinginii este reprezentat de tratamentul preventiv. Este important să se ţină cont de câteva sfaturi de bază pentru a nu repeta boala. Se recomandă evitarea împrumutării de prosoape şi obiecte de igienă personală, inclusiv perie/pieptăn către alte persoane şi spălarea la temperaturi înalte a celor deja infectate. Trebuie evitat contactul cu animale sau persoane infectate cu fungi. Totodată, sunt recomandate doar haine şi încălţăminte din materiale cât mai naturale şi care lasă pielea să respire.

INFO

Pecinginea apare des şi la agricultori, dacă aceştia lucrează solul infectat cu sporii ciupercilor.

Mai multe