Ce dietă ar putea face reversibil diabetul de tip 2?

13 august 2024   Sănătate

O dietă bazată pe supe și shake-uri, ar putea ajuta la inversarea diabetului de tip 2, potrivit experților.

Dieta, care este finanțată integral de National Health Service din Regatului Unit, care oferă servicii medicale în sistem public, inclusiv consultații medicale, intervenții chirurgicale, tratamente spitalicești și multe altele, a ajutat deja sute de pacienți să piardă în greutate semnificativ și să-și aducă diabetul în remisie, dar poate fi dificil de urmat.

Planul de dietă al NHS, cunoscut sub numele de „supa și shake-ul”, implică consumul exclusiv de shake-uri, supe și batoane de înlocuire a meselor timp de câteva luni, înainte de a reintroduce treptată aalimentelor solide sănătoase.

Diabetul de tip 2 poate fi reversibil dacă dieta pe care o ții te ajută să slăbești până la o greutate normală. Foto: Shutterstock

Deși poate fi greu de respectat, programul a avut rezultate impresionante până acum în cazul celor cu diabet.

Într-un studiu care a implicat 940 de pacienți care au finalizat programul de un an, o treime dintre ei au pierdut aproape 16 kg și și-au adus diabetul în remisie. Descoperirile, publicate în revista „The Lancet Diabetes & Endocrinology”, sugerează că pierderea în greutate poate aduce beneficii majore pentru sănătate celor care trăiesc cu această afecțiune.

Această dietă este acum disponibilă pentru pacienți din toată Anglia, iar pacienții care urmează acest program primesc rețete personalizate pentru supe și shake-uri, sesiuni de consiliere privind exercițiile fizice și suport din partea unui medic, fără a trebui să plătească nimic pentru a participa. Această oportunitate poate fi cu adevărat transformatoare, dacă reușești să te ții de program, spun cei care au experimentat-o.

Pentru a participa la program, trebuie să:

  • Ai între 18 și 65 de ani
  • Ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2 în ultimii șase ani
  • Ai un IMC de peste 27 kg/m2 (dacă ești din grupuri etnice albe) sau peste 25 kg/m2 (dacă ești din grupuri etnice negre, asiatice sau alte grupuri etnice)

Dacă diabetul nu este gestionat corespunzător, poate crește riscul altor probleme grave de sănătate și poate provoca chiar daune la nivelul ochilor și nervilor.

Dr. Clare Hambling, directorul național clinic al NHS pentru diabet și obezitate, a spus: „Obezitatea este una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătate și va fi una dintre cele mai mari și mai costisitoare provocări pentru sistemele de sănătate la nivel global, așa că obținerea unor rezultate atât de încurajatoare prin programul nostru arată că obezitatea poate fi abordată frontal și învinsă.”

Pierderea în greutate aduce beneficii majore celor cu diabet de tip 2

Pacienta Marie Laing, care a finalizat programul de 12 luni de supe și shake-uri, a spus: „Nu este ușor, dar merită cu adevărat să îți recuperezi viața.”

Marie, din Frome, Somerset, a spus la BBC Radio Somerset că a pierdut mai mult de 19 kg după ce medicul ei i-a sugerat această dietă.

„Acest program de remisie nu este o dietă, este o schimbare de stil de viață. Înveți despre corpul tău, cum te afectează mâncarea, de ce poftești anumite alimente, cum ar trebui să faci exerciții... și nu îți interzice nimic. Mi-a îmbunătățit exercițiile fizice și abilitatea de a petrece timp cu copiii și familia mea, și de a face lucruri care îmi plac.”

Ea a adăugat: „Nu este ușor, dar merită cu adevărat să îți recuperezi viața.”

Dr. Nerys Astbury, profesor asociat expert în dietă și obezitate la Universitatea din Oxford, a spus: „Nu știm cât va dura remisia, sau cum va afecta obținerea remisiunii riscul de a dezvolta diabet în viitor. Dar știm că pierderea în greutate aduce beneficii uriașe pentru sănătate în toate grupurile, în special pentru persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2.”

Sursa: Mirror

Mai multe