Ce arată creatinina, test de bază pentru starea rinichilor

14 septembrie 2021   Sănătate

Creatinina serică măsoară activitatea rinichilor şi are rol important în detectarea disfuncţiilor renale. Rezultatul indică ce cantitate de creatinină este excretată de corpul uman zilnic.

De la început, e bine să ştii că este o diferenţă majoră între creatină şi creatinină. Prima este o substanţă care se găseşte în muşchi şi care este folosită pentru producerea energiei; creatina este esenţială pentru antrenamentele care contribuie la dezvoltarea masei musculare. Creatinina însă este principalul metabolit al creatinei, produs de organism şi transportat la rinichi prin sânge. La nivelul rinichilor, creatinina este filtrată şi excretată în urină. Un consum important de creatină schimbă analizele de urină, iar o cantitate mai mare sau mai mică poate atrage atenţia asupra disfuncţiilor renale. 

Pentru că nivelul de creatinină din sânge creşte o dată cu masa musculară, bărbaţii prezintă, de regulă, concentraţii mai mari comparativ cu femeile. Reducerea aportului alimentar de proteine determină scăderea nivelului de creatinină serică. 

Când se recomandă  

Determinarea concentraţiei este indicată în diagnosticul insuficienţei renale şi se recomandă când există manifestări clinice urinare, suspiciune de boli acute, în cazul unor afecţiuni extrarenale cu simptome de vărsături, diaree sau transpiraţii profunde, în stările de şoc, în caz de sepsis, în sarcină, în cazul politraumatismelor. De asemenea, investigaţia este utilă persoanelor cu diabet zaharat, celor care fac hemodializă, dar şi dacă este vorba despre administrarea unor medicamente nefrotoxice. 

Nivelurile scăzute şi crescute – ce arată?   

Când rezultatele indică o concentraţie redusă de creatinină, poate fi vorba despre atrofie musculară (scăderea masei musculare), de afecţiuni ale ficatului, de sarcină, de carenţe proteice. De asemenea, scăderea valorilor creatininei serice poate fi cauzată de anumite tratamente medicamentoase pentru astm, cum sunt cele cu glucocorticoizi. 

O concentraţie crescută poate oferi indicii despre boli renale acute sau cronice, boli musculare, precum poliomielita, distrofiile musculare, obstrucţii de tract urinar, hipertiroidism, insuficienţă cardiacă congestivă, sindrom de deshidratrare, stări de şoc. 

Citeste si: 3 teste medicale care-ţi pot salva viaţa

Info 

Valorile normale ale creatininei în sânge sunt curprinse în intervalul 0.6 mg/dl şi 1.2 mg/dl la bărbaţi şi între 0.5 mg/dl şi 1.1 mg/dl la femei. 

Bine de ştiut! 

Recoltarea de face la primele ore ale dimineţii, pe stomacul gol. Este recomandă determinarea simultană a ureei şi creatininei, pentru a obţine mai multe informaţii.

Mai multe