Ce ar trebui să mănânci pentru a te feri de Alzheimer?

12 decembrie 2023   Sănătate

De la cereale integrale la struguri roșii, descoperă cele mai bune alimente pentru a-ți proteja memoria!

Strugurii sunt printre alimentele cele mai puternice, utile creierului  datorită antioxidanților. Foto: Shutterstock

Te-ai gândit vreodată la impactul alimentației tale asupra memoriei? Studiile arată că adoptarea unei diete mediteraneene sau a unei diete tradiționale chineze, japoneze sau indiene poate reduce șansele de a dezvolta probleme de memorie. Iată cum poți face diferența:

Prioritizează alimentele sănătoase

Alege să incluzi în dieta ta legume cu frunze verzi, fructe și legume colorate, leguminoase precum fasolea, nuci, acizi grași omega-3 și cereale integrale. Aceste alimente au fost asociate cu protejarea împotriva bolilor cognitive.

Evită alimentele ultraprocesate

Redu cantitatea de alimente ultraprocesate pentru a reduce riscul de a dezvolta Alzheimer. Dr. Edward Giovannucci de la Universitatea Harvard subliniază importanța unei diete axate pe fructe, legume, leguminoase, nuci și cereale integrale, în detrimentul cărnii și grăsimilor saturate.

Descoperă secretele antioxidanților

Fructele și legumele colorate, precum murele, legumele galbene, portocalii, roșii, violete și albastre, sunt bogate în antioxidanți, esențiali pentru protejarea creierului împotriva bolii.

Adoptă o dietă cu alimente sănătoase pentru micul dejun, prânz și cină: O omletă cu ardei, spanac și roșii, un castron de iaurt cu fructe de pădure și nuci, toate sunt opțiuni delicioase și sănătoase pentru a-ți menține creierul în formă.

Condimentează-ți viața

 Curry-ul de casă, cu scorțișoară, ghimbir și turmeric, poate avea beneficii în suprimarea inflamației și protejarea celulelor creierului.

Cafeaua, aliatul memoriei

Un început de zi cu o ceașcă de cafea poate fi benefic, datorită acidului cafeic, care ajută la reducerea cantităților de proteine din organism.

Potrivit unui studiu recent, există o listă de alimente care ajută la reducerea riscului de a face Alzheimer. Acestea sunt: mure, struguri roşii, cafea, peşte, legumele galbene, portocalii și roșii, legume roșii, violete și albastre, usturoiul, leguminoasele, migdalele, alunele de pădure, nucile, uleiul de măsline, ardeiul, soia, scorţişoara, ghimbirul, șofranul, curcuma, legumele crucifere, legumele cu frunze verzi, cereale integrale.

Este deci, important să știm că alegerea alimentelor potrivite poate face diferența în prevenirea pierderii memoriei.

Sursa: The Sun

Mai multe