Ce analize sunt recomandate când te doare spatele

14 martie 2022   Sănătate

Una dintre cele mai frecvente tipuri de dureri este cea de spate. Statisticile aproape 90% dintre oameni au o durere de spate cel puţin o dată de-a lungul vieţii. De ce apar, care sunt factorii favorizanţi, cum se diagnostichează şi tratează află din paginile următoare!

În fiecare zi, coloana vertebrală este supusă unor adevărate încercări. Suprasolicitarea, căratul de greutăţi sau poziţia incorectă la birou sunt câţiva dintre cauzele care favorizează apariţia durerilor de spate, una dintre cele mai frecvente suferinţe care aduc pacienţii la medic.

Structură formată din 33 de vertebre suprapuse, coloana este „gazdă” pentru măduva spinării, susţine greutatea şi menţine corpul în poziţie verticală. Problemele cu coloana pot surveni încă din copilărie. Astfel, adoptarea unor poziţii incorecte duce la apariţia scoliozei sau a cifozei.

Coloana este împărţită în patru regiuni: cervicală, toracică, lombară şi sacrală. Durerea apărută la nivelul vertebrelor lombare poartă numele lombalgie. Uneori, poate fi însoţită de durerea de tip sciatic, aceasta fiind provocată, adesea, de hernia de disc. În acest caz, durerea iradiază către coapse şi genunchi.

Ce analize se impun

Pentru un diagnostic cât mai exact, medicul recomandă efectuarea unor analize şi examinări imagistice.

Testele de sânge sunt indicate dacă se suspectează o infecţie sau o pneumonie, iar cele de urină dacă există semne sugestive de probleme renale.

Radiografia este investigaţia cel mai des indicată, mai ales după traumatisme sau la cei care suferă de deviaţii ale coloanei.

Examenul prin rezonanţă magnetică (RMN) oferă informaţii suplimentare, fiind recomandat când durerea nu cedează sau când radiografia este neconcludentă.

Tomografia computeriază (CT) a coloanei vertebrale ajută la depistarea fracturilor sau a herniei de disc. Pentru că presupune iradiere, examinarea CT nu e indicată femeilor însărcinate.   

Alteori, medicul poate recomanda scintigrafia osoasă (în tumori, artroză) sau electromiografia (în cadrul căreia se analizează activitatea electrică a muşchilor).

Citeşte şi: Ce tipuri de dureri pot fi cauzate de emoţii  

 

Mai multe