Ce alimente ar trebui să mănânci în funcţie de vârstă
Adolescenții se pot baza pe mere, este de evitat slănina la 30 de ani și ar trebuie să renunți la unt dacă ai 50 de ani.
Dr. Anna Mapson explică: „Orice vârstă ai, trebuie să mănânci fibre, proteine și multe fructe și legume”
Mesele ar trebui să fie adaptate la nevoiel fiecărei vârste. Foto: Shutterstock
Pentru a ne asigura că suntem cele mai sănătoase versiuni ale noastre, ar trebui să ne concentrăm cu toții pe consumul de alimente potrivite pentru vârsta noastră, spune terapeutul nutrițional Anna Mapson, de la „Goodness Me Nutrition”, pentru The Sun.
Alegerea de produse cu probiotice bogate în calciu la vârsta de douăzeci de ani poate proteja oasele, în timp ce proteinele devin mai importante ulterior.
„Dar ceea ce este în farfurie ar trebui să se schimbe și să se adapteze pe măsură ce îmbătrânești, pentru a te menține sănătos până la mijlocul vieții și nu numai.” Explică nutriționista.
Copii
Morcovi: Bogați în beta-caroten, un antioxidant care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva tusei și răcelilor atat de frecvente la vârsta școlară.
Cireșele sunt foarte bune pentru sănătatea intestinală și imunitate. Moleculele care conferă acestui fruct și unor legume, cum ar fi sfecla roșie, kale și dovleac, culoarea intensă sunt polifenolii, compuși foarte benefici pentru sănătatea noastră intestinală și imunitate.
Copiii ar trebui să mănânce o gamă cât mai largă de alimente, astfel încât să poată obține nutrienți cheie pentru creștere și dezvoltare.
Adolescenţi
Ușor de luat la școală sau la facultate, merele sunt o sursă bună de pectină, care ajută la hrănirea bacteriilor intestinale benefice și oferă, de asemenea, quercetină pentru sistemul imunitar.
Cartofii pot părea de bază, dar un cartof este hrănitor doar fiert, în prăjeli și cipsuri este de dorit să îi eviți și să preferi cerealele integrale la fel de usor de folosit pentru mese rapide.
20 de ani
Încă îți construiești densitatea osoasă, așa că alimentele bogate în calciu, cum ar fi brânza și laptele, sunt importante.
Ar trebui să ținți două porții pe zi care să conțină calciu. Veganii pot acumula calciu cu legume cu frunze verzi și, de asemenea, din nuci și semințe. Acestea conțin antioxidanți care previn inflamația cronică ce poate duce la boli. De asemenea, hrănesc bacteriile intestinale benefice care produc butirat, un acid gras cunoscut a fi bun pentru sănătatea intestinală.
La această vârstă, orele de masă pot fi neregulate și, în consecință, oamenii se bazează adesea pe mâncare la pachet și junk food. Deci, fii printre cei care limitează aceste alimente și aleg un model de alimentație sănătoasă de trei mese pe zi.
30 de ani
Concentrează-te pe fibre. Încearcă să mânânci cât mai multe alimente pe bază de plante. Îți poți crește aportul cu legume precum linte, fasole neagră și năut, care sunt bogate în fibre, sărace în calorii și conțin proteine.
Peștele gras, cum ar fi somonul și macroul, poat ajuta la prevenirea riscurilor de artrită și boli de inimă și la reducerea hipertensiunii arteriale
Fasolea edamame este, de asemenea, bogată în proteine. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește starea de spirit și reduce inflamația din creier, reducând riscul de depresie.
Sunt de limitat alimentele bogate în sare, cum ar fi slănina și șunca.
Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică și, deși s-ar putea să nu vezi efectele până la 50 de ani, daunele încep adesea la treizeci de ani.
40 de ani
Bogate în fier și magneziu, verdețurile cum ar fi spanacul și varza kale, pot ajuta la creșterea nivelului de energie pentru o viață activă.
În special pentru femei, anumite alimente, cum ar fi tofu și năutul pot ajuta la echilibrarea hormonilor înainte de menopauză.
Frunzele verzi sunt bogate în fier și magneziu și pot ajuta la creșterea nivelului de energie pentru o viață plină. Tofu este, de asemenea, o sursă bună de proteine și poate stimula sănătatea inimii.
Una din patru femei are deficit de fier după vârsta de 40 de ani și 15% dintre bărbați nu mănâncă doza zilnică recomandată. Carnea roșie slabă, din fruptură, va crește nivelul de fier, la fel și spanacul.
Mulți oameni de 40 de ani mănâncă mai multe grăsimi saturate decât au nevoie. Redu consumul pentru a micșora rioscul de afecțiuni cardiace cronice. De asemenea. burgerii, chipsurile și alimentele coapte și procesate trebuie evitate.
50 de ani
Densitatea osoasa devine din nou importanta pe masura ce înaintezi în Vârstă și dacă dorești să reduci riscul de osteoporoză și căzături. Încarrcă iaurturi slabe, care au protein și calciu. Dintre fructe, laege zmeura, care conține fibre fermentabile, bune pentru intestin, dar care au și o mulțime de antioxidanți, ce protejează inima și reduc riscul de cancer.
Untul ese de evitat, fiind bogat în grăsimi saturate, ceea ce îți poate crește riscul de colesterol ridicat și, la rândul său, de probleme cardiace.
Nu trebuie să-l telimini cu totul, dar trebuie consumat doar uneori.
60 de ani
Este timpul să te gândești la memorie și la sănătatea creierului. Ouăle conțin colină, care este bună pentru creier, deoarece ajută la producerea de neurotransmițători importanți. De asemenea, sunt importante două porții de pește gras, cum ar fi sardinele sau macroul, în fiecare săptămână.
Ciocolata neagră ajută prin faptul că are antioxidanti și magneziu, care incurajeaza un somn sanatos și ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Flavonoidele din ciocolata neagră pot avea, de asemenea, un impact benefic asupra tensiunii arteriale.
70 de ani
Pe măsură ce îmbătrânim, devenim adesea mai puțin activi, ceea ce poate duce la constipație.
Fibrele solubile găsite în terci de ovăz vor menține trasnitul regulat, împreună cu legumele rădăcinoase, cum ar fi morcovii și dovleceii. De asemenea, protejează împotriva cancerului intestinal.
Alege avocado, bun pentru piele, deoarece conține niveluri ridicate de vitamina E și grăsimi mono-nesaturate, care ajută, de asemenea, sănătății inimii. Sunt și o sursă bună de potasiu, care este vital pentru o tensiune arterială sănătoasă.
Deoarece la aceastță vârstă apar probleme de somn, se indică reducerea ceaiului și a cafelei.
Cafeina din cafea și ceai poate avea efect până la șase ore, așa că un ceai de după-amiază sau o cafea pot interfera cu somnul.
Sursa: The Sun