Câte ouă e bine să mănânci pentru a nu avea probleme cu vederea?
Ouăle sunt un element de bază pentru micul-dejun, în întreaga lume, deși au o istorie controversată în ceea ce privește efectul asupra sănătății inimii.
Cu toate acestea, știm despre ouă că sunt încărcate cu proteine, care sunt esențiale pentru forța musculară și sațietate și că au capacitatea să ne ajute ochii.
Consumul de ouă aduce multiple beneficii sănătății. Foto: Shutterstock
Potrivit unui studiu realizat în anul 2020, pe mai mult de 3.600 de persoane în vârstă de 49 de ani și peste, consumul moderat de ouă, definit ca două până la patru ouă pe săptămână, a redus semnificativ riscul persoanei de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă, în stadiu avansat. Degenerescența maculară este o boală a ochilor care provoacă vedere încețoșată.
„Când mâncăm nu este întptdeauna ușor și nici evident să devenim conștienți de modul în care ne afectează, dincolo de senzația de sațietate sau de senzația de foame”, spune dr. Nicole Roach, dietetician la Spitalul Northwell Lenox Hill.
„De multe ori este evident și modul în care dieta noastră ne afectează greutatea, dar cu toate acestea, alimentele și nutriția afectează și diverse alte sisteme ale corpului și modul în care funcționează organelle, însă aceste lucruri sunt mai greu de corelat”, adaugă dr. Nicole Roach, pentru Yahoo Health.
Un alt expert este de acord șu confirm faptul că mâncarea este un instrument esențial.
„Mâncarea are un rol foarte important și poate ajuta la susținerea tuturor sistemelor din corpul nostru”, adaăugă dr. Roxana Ehsani, dietetician nutriționist. „Dieta joacă un rol major în multe sisteme din corpul nostru, inclusiv la nivelul performanței noastre vizuale.”
Cu toate acestea, nu s-a demonstrat că toate alimentele ajută la prevenirea bolilor oculare. Ce fac ouăle atât de bune pentru vedere? Experții și-au împărtășit opiniile.
După cum a subliniat studiul realizat în 2020, ouăle sunt bogate în mod natural în luteină și zeaxantină, doi antioxidanți puternici care ajută la sănătatea ochilor.
„Luteina și zeaxantina scad riscurile de a face afecțiuni oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară sau cataracta”, spune Julia Zumpano, dietetician la Centrul pentru Nutriție Umană al Clinicii Cleveland.
„Acești nutrienți ajută la neutralizarea daunelor oxidative și ajută la filtrarea luminii albastre de mare energie.”, mai spune dr. Julia Zumpano.
În plus, ouăle conțin și alți nutrienți vitali pentru ochi, inclusiv zinc
Zincul este crucial pentru sănătatea retinei (partea din spate a ochiului):
„Zincul ajută la transformarea luminii în semnale trimise creierului pentru interpretare, permițându-ne să vedem clar în condiții de lumină scăzută, cum ar fi noaptea”, spune dr. Kelsey Costa, dietetician și specialist în cercetare în domeniul sănătății, care reprezintă Coaliția Națională pentru Asistența Sănătății.
„Acest lucru se datorează faptului că zincul crește sensibilitatea la lumină, ajutând celulele fotoreceptoare, sau bastonașe și conuri, să transforme lumina în semnale electrice”.
Dr. Costa explică faptul că atunci când organismul are suficient zinc, bastonașele și conurile detectează mai ușor nivelurile slabe de lumină. Drept urmare, vedem mai bine în spațiile întunecate sau slab iluminate.
Vitamina A
Dr. Costa notează că vitamina A ajută la păstrarea integrității structurale a corneei. Corneea este responsabilă pentru filtrarea luminii, permițând ochilor să vadă imaginile clar.
„Grosimea sa trebuie să rămână constantă pentru a preveni pierderea vederii”, explică dr. Costa. „Vitamina A ajută la menținerea acestei integrități prin promovarea reticulare a colagenului și a hidratării corneei, asigurând că calitățile sale de refracție rămân intacte.”
Colina
Dr. Costa spune că nutrientul colină este important pentru formarea membranei sensibile la lumină a ochiului, care permite o vedere clară.
„În plus, acest nutrient esențial și metaboliții săi îndeplinesc funcții multiple pe parcursul formării imaginii, asigurând transmiterea și procesarea fără probleme a informațiilor vizuale”, spune dr. Costa.
Câte ouă ar trebui să mănânci pe săptămână?
Pentru beneficiile vederii, studiul a indicat că două până la patru porții de ouă pe săptămână ar putea reduce riscurile unei persoane de a dezvolta degenerescență masculară. Cu toate acestea, dieteticienii spun că oamenii pot consuma mai multe ouă zilnic. Dr. Ehsani sugerează un gălbenuș de ou și două albușuri zilnic pentru majoritatea adulților sănătoși, ar fi în regulă, citând recomandările Asociației Americane de Inimă.
Ea spune că adulții în vârstă pot consuma două zilnic.„Abilitatea de a absorbi proteine scade odată cu înaintarea în vârstă, așa că avem nevoie de mai multe proteine” spune Ehsani.
Persoanelor cu colesterol ridicat li s-a spus adesea să se ferească complet de ouă, dar dr. Zumpano spune că nu este necesar sp fie în dietă, dar că moderația este esențială.
„Cei cu colesterol ridicat ar trebui să limiteze gălbenușurile de ou la patru până la șase pe săptămână, în funcție de valoarea colesterolului din sânge, istoricul cardiac și alți factori de risc”, spune dr. Zumpano.