Carnea roșie produce cancer? Ce ar trebui să știi

7 noiembrie 2024   Sănătate

Dacă îți plac carnea roșie și mezelurile, ar fi bine să iei în considerare o schimbare a preferințelor tale alimentare. Cercetările arată că aceste tipuri de carne pot crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special cancer colorectal.

Carnea roșie este considerate cea care provine de la: vită, porc, miel, capră.

Carnea procesată, pe de altă parte, este carnea conservată prin metode ca afumarea, sărarea sau adăugarea de conservanți chimici. Printre aceste alimente se numără: baconul, cârnații, salamul, hot dog-ul, mezelurile.

Deși apreciată pentru gust, carnea roșie poate fi un pericol pentru sănătate. Foto: Shutterstock

În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a analizat peste 800 de studii care au investigat legătura dintre carne și cancer. Rezultatele au clasificat carnea roșie drept „probabil cancerigenă” pentru oameni (Grupa 2A), iar carnea procesată drept „cancerigenă” (Grupa 1) – ceea ce înseamnă că există dovezi clare că aceasta poate crește riscul de cancer.

Deși asta nu înseamnă că mezelurile sunt la fel de periculoase ca fumatul, ambele sunt considerate factori de risc pentru cancer. În special, carnea procesată este asociată cu un risc crescut de cancer de colon, mai ales în rândul celor care o consumă în cantități mari.

Cum devine cancerigenă?

Specialiștii spun că procesarea cărnii prin afumare, sărare sau alte metode poate crea substanțe nocive, cum ar fi aminele heterociclice (HCA) și hidrocarburile aromatice policiclice (PAH). Aceste substanțe pot modifica ADN-ul și pot duce la apariția cancerului.

În plus, substanțele chimice utilizate pentru conservare, cum ar fi nitrații și nitriții, pot fi transformate de organism în compuși cancerigeni.

Carnea roșie și carnea procesată sunt cel mai des asociate cu cancerul colorectal, dar pot fi și factori de risc pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi:

  • Cancerul de prostată
  • Cancerul pancreatic
  • Cancerul de sân
  • Cancerul de ficat
  • Cancerul de rinichi

Cancerul colorectal, în special, este tot mai des întâlnit la tinerii între 18 și 50 de ani, un fenomen îngrijorător, având în vedere că până nu demult afecta mai ales persoanele în vârstă.

Redu consumul

Reducerea consumului de carne roșie și procesată este un prim pas. Nu este necesar să renunți complet la ele, dar încearcă să le limitezi. De exemplu, consumul zilnic de 50 de grame de carne procesată, echivalentul a aproximativ 3 felii de bacon, crește riscul de cancer colorectal cu 18%.

În schimb, poți să adaugi mai multe alimente bogate în nutrienți, cum ar fi peștele și legumele. Dieta mediteraneană, care include multe fructe, legume și cantități moderate de pește, s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune diete pentru a reduce riscul de cancer colorectal. De asemenea, o dietă cu pește, dar fără carne roșie poate reduce riscul de cancer colorectal cu până la 45%.

Reducerea consumului de carne roșie și procesată, combinată cu o dietă bogată în fructe, legume și pește, poate face o diferență majoră pentru sănătatea ta pe termen lung.

Sursa: Cleveland Clinic

Mai multe