Cardiolog: „Ce mănânc la cină, de mai multe ori pe săptămână”
Inima și papilele tale gustative vor adora acest fel de mâncare.
„Ceea ce punem zilnic în gură are un impact extraordinar asupra sănătății noastre”, spune dr. Daniel Hermann, cardiolog intervențional la Memorial Hermann din Houston. „De fapt, principalul factor de risc modificabil pentru deces în SUA este alegerea incorectă a alimenelor. Este foarte important să facem alegeri alimentare bune pentru a rămâne sănătoși, a ne simți mai bine și a trăi mai mult.”
Foto: Shutterstock
Într-adevăr, un studiu de 36 de ani, care a cuprins peste 85.000 de persoane, publicat în 2022, a constatat că persoanele care și-au menținut un indice de masă corporală în intervalul normal, nu au fumat niciodată, au consumat o dietă sănătoasă și au urmat sfaturile de sănătate publică privind consumul de alcool și activitatea fizică au trăit mai mult.
Dar, numai pentru că este posibilă modificarea opțiunilor de dietă, nu este suficient, potrivit dr. Hermann. „Cu stilul nostru de viață ocupat și haotic, este o provocare să planificam și să pregătim mesele, așa că a face câteva alegeri sănătoase este și practic șibun pentru inima ta”, spune el.
Un studiu din 2017 a pus în legatura planificarea meselor cu alegerile alimentare mai sănătoase. Iată care este masa preferată a lui dr. Hermann, sănătoasă pentru inimă.
O salată proaspătă cu somon la grătar este alegerea sa, care răsfață papilele gustative. Este ușoară și plină de nutrienți. „Legumele proaspete, cu frunze, verzi sunt încărcate cu vitamine, nutrienți și antioxidanți”, explică dr. Hermann. „Somonul este, de asemenea, încărcat cu vitamine și conține acizi grași omega-3 despre care se știe că îmbunătățesc profilurile lipidice și reduc inflamația arterială, care contribuie la ateroscleroză”.
Legumele cu frunze verzi conțin fibre, vitamina C, zinc și vitamina A, toate acestea putând reduce riscul bolilor de inimă. Potrivit Cleveland Clinic, legumele cu frunze verzi mai închise, cum ar fi spanacul, broccoli și salata, sunt dense în nutrienți. Un studiu din 2021 a legat consumul de legume cu frunze verzi de o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare.
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul a două porții de pește săptămânal pentru a reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Pentru a menține această salată sănătoasă pentru inimă, Dr. Hermann sugerează să eviți o capcană comună: sosurile.
Alimentele ultraprocesate sunt o sursă uriașă și periculoasă de calorii în dieta americană medie. Aportul de alimente procesate este legat de bolile cardiovasculare și este una dintre principalele cauze actuale ale demenței.”
Un studiu publicat în 2022 a arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu riscuri crescute de boli de inimă și deces. Un alt studiu publicat online în același an a legat aportul de alimente ultraprocesate cu declinul cognitiv.
S-ar putea ca somonul să nu fie preparatul tău preferat, dar trebuie să alegi alternative cu înțelepciune. „Asigură-te că înlocuiești carnea roșie procesată cu pește proaspăt și leguminoase și evită alimentele ultraprocesate”, spune dr. Hermann. „Acest lucru este cu adevărat provocator, deoarece suntem inundați de aceste alimente și sunt de obicei și ușor de preparat.”
Dr. Hermann spune că suplimentele bogate în sodiu, cum ar fi chipsurile pot, de asemenea, să scadă beneficiile salatei, la fel și sucurile dulci în timpul mesei.
Sursa: Parade