Când tensiunea îți pune viața în pericol?

18 aprilie 2023   Sănătate

Potrivit Express, există semne de care poți să fii conțtient când tensiunea arterială este sever ridicată sau  îți pune viața în pericol.

Farmacistul Niamh McMillan a vorbit în exclusivitate pentru Express.co.uk despre semnele hipertensiunii arteriale severe.

 „Durerile de cap, dificultățile de respirație, durerile în piept și sângerările nazale nu apar de obicei până când tensiunea arterială nu este sever ridicată sau pune viața în pericol”, a spus McMillan.

„Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor de inimă, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacurile de cord”, a continuat specialistul.

Hipertensiunea poate să nu manifeste simptome. Foto. Shutterstock. 

Totuși, nu toate persoanle cu hipertensiune arterială, dezvolta simptome ale afecțiunii, de aceea este important să îți verifici regulat tensiunea arterială, mai ales dacă ai peste 40 de ani.

McMillan a spus: „Hipertensiunea arterială se dezvoltă în mod normal în decurs de câțiva ani și, prin urmare, este posibil să nu poți observa niciun simptom”.

Îți cunoști tensiunea arterială?

Din păcate, poate dura și zeci de ani pentru ca afecțiunea să atingă niveluri suficient de severe încât simptomele să devină evidente și chiar și atunci, simptomele ar putea fi legate de alte probleme de sănătate.

Este numită și „ucigaș tăcut”, tocmai pentru că „efectele nocive ale hipertensiunii arteriale durează de obicei ani de zile până să să se dezvolte pe deplin”, a spus specialistul.

„Când tensiunea arterială este prea mare, îți va solicita inima, vasele de sânge și alte organe. Dacă acest lucru continuăpentru o durată lungă de timp, fără tratament, ar putea crește riscul de afecțiuni care pot pune viața în pericol”.

Exemplele includ boli de inimă, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, boli de rinichi, anevrisme de aortă și boala Alzheimer.

Citirile tensiunii arteriale

O valoare ideală a tensiunii arteriale ar trebui să fie între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg; ținta pentru peste 80 de ani este sub 150/90 mmHg.

Hipertensiunea arterială, pe de altă parte, este o valoare de 140/90 mmHg sau mai mare, sau peste 150/mmHg dacă ai peste 80 de ani.

Iată semnele care îți pot indica faptul că ai hipertensiune:

Cefalee: Hipertensiunea arterială poate provoca dureri de cap frecvente, în special în partea din spate a capului, care pot fi severe și persistente.

Vedere încețoșată: Tensiunea arterială crescută poate afecta vederea și poate provoca vederea încețoșată sau tulburările de vedere

Ameteli și vertij: Persoanele cu hipertensiune arterială pot experimenta amețeli, vertij sau senzație de leșin, deoarece creșterea presiunii arteriale poate afecta fluxul sanguin către creier.

Dispnee: Hipertensiunea arterială necontrolată poate provoca dispnee (respirație dificilă) sau senzație de lipsă de aer, deoarece inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele împotriva presiunii arteriale ridicate.

Palpitații: Persoanele cu hipertensiune arterială pot simți bătăile inimii accelerate sau palpitații, deoarece inima încearcă să compenseze presiunea arterială crescută.

Simptome neurologice: Unele persoane pot experimenta simptome neurologice, cum ar fi amorțeală sau slăbiciune în membre, confuzie sau probleme de vorbire, care pot fi asociate cu hipertensiunea arterială.

Mai multe