Boala venoasă cronică: la cine apare şi cum se tratează
Când trecerea normală a sângelui prin vene este afectată, apare boala venoasă cronică. Care sunt simptomele acestei afecţiuni şi ce opţiuni de tratament există?
Boala sau insuficienţa venoasă cronică apare când venele de la picioare nu permit sângelui să se întoarcă la inimă. Dacă valvele venelor nu funcţionează corespunzător, circulaţia este afectată şi sângele se adună la nivelul membrelor inferioare.
Boala venoasă cronică: ce o cauzează şi care sunt simptomele
Principalele cauze ale acestei afecţiuni sunt obezitatea, sarcina, istoricul familial (cineva din familie are această boală) şi antecedente de traumatisme la nivelul picioarelor (răni, operaţii, cheaguri de sânge). Alte cauze includ tensiunea aretrială mare acumulată în timp la nivelul picioarelor, din cauza statului pe scaun sau în picioare pentru multă vreme, lipsa de exerciţiu fizic, fumatul, tromboza venoasă profundă, umflarea şi inflamarea unei vene aproape de suprafaţa pielii (flebita).
Simptomele bolii venoase cronice pot include umflarea gleznelor şi a gambelor, senzaţie de mâncărime şi de rigiditate la nivelul picioarelor, durere în timpul mersului, colorarea pielii în maroniu în jurul gleznelor, vene varicoase, ulceraţii greu de tratat la nivelul picioarelor, senzaţia de nerăbdare şi mişcare permanentă a picioarelor (sindromul picioarelor neliniştite), spasme musculare şi cârcei. Pentru că simptomele pot fi asemănătoare cu ale altor afecţiuni, mergi la medic pentru un diagnostic exact.
Cum se tratează boala venoasă cronică
Pentru stabilirea celui mai potrivit tratament, medicul va ţine cont de starea ta generală de sănătate, istoricul medical şi vârstă. De asemenea, va lua în calcul gravitatea afecţiunii, semnele, posibilitate de evoluţie a bolii, precum şi disponibilitatea ta de a lua medicamente sau de a respecta alte tipuri de terapii.
Tratamentul poate consta în îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul picioarelor. Acest lucru care se realizează prin purtarea ciorapilor compresivi, efectuarea de exerciţii fizice regulat şi ridicarea picioarelor mai sus decât capul când stai întins. Împreună cu această terape medicul poate recomanda şi medicamente care să stimuleze circulaţia sângelui. Dacă boala venoasă cronică este asociată cu probleme renale, devine o opţiune şi administrarea medicamentelor diuretice. O metodă de tratament minim invazivă este ablaţia endovenoasă, care presupune utilizarea unui caterer care încălzeşte vena şi o închide. Prin această procedură, circulaţia generală se îmbunătăţeşte şi mai puţin sânge se adună la nivelul picioarelor. Dacă boala este mai avansată, se poate recomanda scleroterapia, prin care o substanţă este injectată în venele afectate, care se cicatrizează şi nu mai pot transporta sânge. Astfel, sângele se va întoarce la inimă prin alte vene, iar cele cicatrizate se vor resorbi. Pentru cazurile cele mai grave, unica metodă rămasă este chirurgia. Dacă vena şi valvele sunt extrem de afectate, vor fi îndepărtate. Dacă starea venei permite, aceasta va fi înnodată (ligaţie).
Citeşte mai multe despre boala venoasă cronică: