Boala Peyronie: ce este şi cum se tratează

21 iunie 2019   Sănătate

Boala Peyronie este o afecţiune care constă în dezvoltarea unei cicatrici în ţesutul din interiorul penisului, cauzând curbarea acestuia şi erecţii dureroase.

Conform specialiştilor de la clinica Mayo, cauza acestei afecţiuni este necunoscută, dar se pare că bagajul genetic (dacă tatăl unui bărbat are boala, e posibil ca şi fiul să o dezvolte) şi vârsta ar putea infuenţa apariţia bolii. Schimbările la nivelul ţesutului conduc la apariţia mai uşoară a rănilor şi la  o vindecare mai lentă pe măsură ce bărbaţii înaintează în vârstă, ceea ce le creşte riscul de a dezvolta boala. Deşi afecţiunea e mai răspândită printre bărbaţii cu vârste de peste 55 de ani, aproximativ 10% dintre pacienţi au sub 40 de ani. Complicaţiile bolii pot fi evitarea actului sexual din cauza durerii şi a stresului şi, ca rezultat, imposibilitatea de a avea urmaşi.

Ce simptome are boala Peyronie?

Afecţiunea se manifestă prin apariţia unei plăci care se simte la atingere sub piele. Placa Peyronie apare de obicei în partea superioară a organului sexual masculin, dar se poate forma şi în partea inferioară sau pe părţile laterale. Uneori, se formează pe o suprafaţă mai mare, ca o centură în jurul penisului. Deoarece adună calciu, placa poate deveni foarte tare. Acest ţesut anormal, care practic reduce elasticitatea în zona respectivă, poate cauza curbarea severă a organului, reducerea dimensiunilor acestuia, erecţii dureroase sau imposibilitatea de a avea erecţii.

Boala Peyronie nu se vindecă, dar se tratează

Deşi nu există leac pentru această afecţiune, boala Peyronie se poate trata şi uneori poate chiar să dispară de la sine. E indicat ca un bărbat care bănuieşte că ar putea avea această problemă să meargă la medicul de familie pentru consult, iar acesta îl poate trimite mai departe la urolog. În funcţie de gravitate, pentru a trata boala se pot prescrie medicamente precum verapamilul, dar tratamentul poate consta şi în injecţii efectuate în placă sau în intervenţie chirurgicală, în cazul în care pacientul a aşteptat prea mult până să meargă la medic după apariţia simptomelor. Specialiştii recomandă ca bărbaţii care încep să aibă dureri în zona penisului să meargă cât mai curând la un consult medical, pentru a evita complicaţiile, şi să discute deschis cu partenera de viaţă despre această problemă.

În ceea ce priveşte remediile naturale pentru boala Peyronie, deocamdată nu există dovezi clare cum că ar fi eficiente. Două studii recente au arătat că administrarea de l-carnitină (aminoacid care ajută la transportul şi metabolizarea acizilor graşi în celule) ar putea fi de ajutor în fazele incipiente ale bolii, respectiv că administarea unor suplimente de coenzima Q10 pot reduce curbarea penisului şi îmbunătăţirea funcţiei erectile în stadiile incipiente ale acestei afecţiuni. Vitamina E a fost şi ea cercetată pentru a se observa dacă aduce îmbunătăţiri în cazul bolii Peyronie, dar rezultatele nu au fost satisfăcătoare.

Mai multe