Așa afli rapid dacă ouăle din frigider sunt încă bune

7 octombrie 2024   Sănătate

Te-ai întrebat cât de vechi sunt ouăle din frigider și dacă mai sunt bune? Nu ești singurul, iar vestea bună e că există un truc simplu, rapid și infailibil pentru a verifica dacă ouăle sunt încă bune pentru consum, fără să te bazezi pe mirosul lor, care poate fi înșelător.

De ce nu te poți baza pe miros

Ouăle stricate de mult timp au un miros clar de sulf, dar problema apare când ouăle sunt doar pițin mai vechi. Mirosul nu este întotdeauna evident, iar sănătatea ta poate fi pusă în pericol dacă mănânci ouă care au început să se altereze. Din fericire, există o metodă pe care gospodinele o folosesc de generații pentru a verifica prospețimea ouălor: testul cu apă.

Cea mai ușoară metodă

Tot ce ai nevoie este un pahar sau un bol cu apă. Pur și simplu pune oul în apă și urmărește ce se întâmplă. De ce funcționează acest test? Pe măsură ce ouăle se învechesc, umezeala din interior se evaporă prin coajă, formând o bulă de aer în partea îngustă a oului. Cum procedezi mai departe?

Testul ouălor în apă este foarte eficient. Foto: Shutterstock

Iată ce să observi:

1. Oul se scufundă și stă orizontal pe fundul paharului: Oul este proaspăt! Poți să-l folosești cu încredere la orice rețetă.

2. Oul se scufundă, dar partea îngustă se ridică ușor: Oul nu este la fel de proaspăt, dar este încă bun de folosit. Acest tip de ou este perfect pentru prăjituri sau chiar pentru a face bezea, deoarece ouăle mai vechi sunt mai bune pentru acest desert.

3. Oul stă vertical pe fundul paharului: Nu e proaspăt, dar încă este sigur pentru consum. Recomandarea este să-l folosești la copt sau să-l fierbi bine.

4. Oul plutește: Aruncă-l! Dacă oul plutește, este în mod clar stricat și nu trebuie consumat sub nicio formă.

 De ce acest test este atât de popular

Pe lângă faptul că este foarte ușor de realizat, testul cu apă îți oferă nu doar un răspuns „bun sau rău”, ci și o idee despre cât de proaspăt este oul. În plus, evită situațiile neplăcute în care spargi un ou stricat și înfrunți mirosul greu de suportat.

Sursa: RD.com

Mai multe