La ce ne expun trigliceridele mărite? Sfatul medicului

20 iunie 2024   Analize Medicale

Trigliceridele sunt un tip de lipide care se găsesc în sânge, iar nivelurile ridicate cresc riscurile de probleme cardiovasculare.

Cea mai mare parte din grăsimea corporală este formată din trigliceride, deoarece sunt calorii neutilizate pe care le consumăm, dar de care nu avem nevoie. Trigliceridele din sânge ajută la transferul grăsimii adipoase de la un țesut la altul și la transferul glucozei din sânge la ficat. După consumul de alimente bogate în grăsimi de care organismul nu are nevoie, are loc stocarea în celulele adipoase sub formă de trigliceride.

De ce este important să aibă valor normale  

Menținerea nivelului de trigliceride în limitele normale este crucială pentru menținerea unei sănătăți optime. Atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și pancreatita sunt toate riscuri care apar din cauza nivelului crescut de  trigliceridele și colesterol. Vestea bună este că se poate menține un nivel sănătos de trigliceride urmând un stil de viață sănătos.

De ce creşte nivelul lor?

Se poate dezvolta un nivel ridicat de trigliceride dacă organismul consumă mai multe calorii decât poate arde. Hipertrigliceridemia este cauzată de un aport regulat de exces de calorii pe care organismul nu le poate folosi imediat. Se poate întâmpla și din cauza consumului excesiv de zahăr, obezității, fumatului, consumului excesiv de alcool, diabetului de tip 2 necontrolat etc.

Vezi şi: Acestea sunt bolile care afectează diferit femeile şi bărbaţii

Cum se depistează

Atât colesterolul, cât și trigliceridele sunt compuși grași cunoscuți sub numele de lipide. 

Un set de analize de sânge cunoscut sub numele de profil lipidic pentru găsi anomalii ale lipidelor, cum ar fi trigliceridele. Este un simplu test de sânge care poate necesita să postești timp de douăsprezece ore pentru a obține o citire precisă. Testul nivelului de trigliceride ajută, de asemenea, medicul să determine dacă ești expus riscului unei boli de inimă sau nu și poate recomanda o dietă în funcție de rezultate.

Cum să le menţii în echilibru

Nivele ridicate ale trigliceridelor din sânge de obicei nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, hipertrigliceridemia poate duce la daune pe termen lung și poate crește riscul de a dezvolta boli grave, prin urmare, este vital să monitorizi cu regularitate nivelul trigliceridelor și să faci analizele de rutină.

 Menține o greutate sănătoasă

 Fii activ zilnic

 Evită alimentele rafinate și procesate

 Renunță la fumat

 Limitează alcoolul

 Redu consumul de zahăr

 Consumă grăsimi sănătoase ca alternativă la grăsimile saturate

 Schimbă-ți dieta în funcție de nevoile de sănătate.

Ce spune medicul

Dr. Berceanu Mihaela, medic cardiolog spune că "Trigliceridele sunt la fel de nocive ca şi colesterolul. Acestea comportă un risc similar. Pentru a le scădea, putem lua măsuri precum: un stil de viaţă sănătos, dietă bogată în fibre, săracă în grăsimi de origine animală, activitate fizică de minimum 30 de minute pe zi,  cel puţin 3 zile pe săptămână și consult la medicul cardiolog măcar o data pe an, sau în functie de vârstă și de patologia asociată, trimestrial". 

Mai multe