De ce e bine sa-ti verifici anual alunitele

23 aprilie 2019   Analize Medicale

Pe langa folosirea protectiei solare, dermatoscopiile facute cu regularitate iti pot salva viata. Pentru ca expunerea la soare poate agrava structura unei alunite care are deja un potential malign, este bine sa ajungi la medic la inceputul sezonului estival. Medicii recomanda un consult si toamna, pentru a vedea daca alunitele s-au modificat.

Cu alunitele la dermatolog

In termeni medicali, alunitele sunt nevi melanocitari, care pot fi prezenti de la nastere (congenitali) sau pot sa apara pe parcursul vietii. Acestia se impart in nevi comuni sau atipici. Persoanele cu multi nevi atipici au un risc crescut de aparitie a unui melanom. Conform statisticilor, 25% dintre melanoame se dezvolta din alunite deja existente. De aceea, este bine sa-ti verifici anual alunitele.

Persoanele cu pielea de culoare deschisa tind sa aiba multe alunite

Persoanele care au parul, ochii si pielea deschise la culoare, care se ard usor la soare ori au multe alunite si rude de gradul intai cu melanom au un risc mai mare de a se imbolnavi de cancer de piele. In diagnosticarea melanomului, medicii se ghideaza pe caracteristicile ABCDE:

Asimetrie: o jumatate din alunita nu se potriveste cu cealalta jumatate;

Contur (border): marginea alunitei este neregulata;

Culoare: alunita are culori diferite;

Diametru: alunita depaseste diametrul de 6 mm;

Evolutie: alunita isi schimba aspectul.

Orice alunita noua, motiv de ingrijorare

Este bine sa-ti verifici alunitele anual, mai ales daca ti-a aparut una dupa varsta de 30 de ani. Medicul va examina alunita cu dermatoscopul si va efectua o biopsie cutanata, daca este indicata. De regula, melanomul apare pe spate la barbati, pe cand la femei, pe piciorul inferior. Insa, melanomul se poate dezvolta pe orice suprafata cutanata sau pe mucoase (gura, ochi, organe genitale).

Dermatoscopia digitala fotografiaza toate alunitele si leziunile

Dermatoscopia este o metoda neinvaziva, prin care sunt analizate microstructurile din straturile superficiale ale pielii, folosind un aparat numit dermatoscop, care poate fi manual sau digital computerizat. Acesta din urma confera multe avantaje: posibilitatea de a fotografia toata pielea, pe regiuni anatomice, precum si stocarea imaginile luate, pentru a urmari evolutia leziunilor in timp. Daca melanomul este diagnosticat intr-o faza precoce (atunci cand grosimea tumorii este mai mica de 1 mm), simpla excizie este curativa in 90% din cazuri.

Alunitele suspicioase trebuie analizate de medic

Cel mai bine este sa te examinezi dupa baie sau dus, cat pielea este inca umeda.

Roaga un membru al familiei, daca este disponibil, sa te ajute in observarea alunitelor care se afla in zona mai dificile, cum este spatele. Incearca sa-ti examinezi pielea in acelasi mod in fiecare luna. Analizeaza bine toate zonele corpului tau (inclusiv gatul, spatele si partile laterale ale fiecarei zone). De asemenea, verifica atent si zonele „ascunse”: intre degete, pe talpi, spatele genunchilor, scalpul si gatul. Fotografiaza alunitele, pentru a tine o evidenta a acestora. Astfel, vei observa daca si-au schimbat aspectul (culoare, forma, marime, contur etc.). Totodata, daca ai o leziune pe piele care nu se vindeca, ar trebui sa mergi de urgenta la dermatolog, sa-ti verifice si alunitele.

Citeste mai multe despre cat de periculoase sunt alunitele mai jos:

Atentie la forma alunitelor!

Ai multe aluniţe pe braţe? Iată ce rişti!

Mai multe