Medicii raspund / Afectiuni »

Dr. dermatolog Anca Zbranca: „Alunițele din naștere au potențialul malign cel mai ridicat“

Autor: Simona Stănoi | 07 March, 10:15 | 0 comentarii

Pielea este cartea de vizită a fiecăruia dintre noi, reprezentând oglinda sănătății tale. De aceea, este important să îi acorzi atenție, să o îngrijești și să monitorizezi modificările apărute de-a lungul timpului.


Cum se reflectă asupra pielii problemele de sănătate ale organismului?

Pielea este un organ expus privirii, dar, în același timp, aflat în strânsă legatură cu celelalte organe. Insuficiențe ale funcționării cordului, rinichilor, plămânilor etc. se pot observa cu ușurință pe piele. Ochiul avizat al medicului dermatolog care, de altfel, învață aceste semne încă din anii studenției, poate decela modificările pielii și poate îndruma pacientul către alte specialități medicale sau chirurgicale.

Ce modificări ale pielii, inclusiv ale alunițelor, ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită la medicul dermatolog?

În general, pielea are culoare uniformă, alb-bej la majoritatea europenilor. Orice modificare de culoare, de relief sau senzație de usturime, de arsură, de mâncărime sau de durere la nivelul pielii trebuie să conducă pacientul către dermatolog. În ceea ce privește alunițele, dacă sunt de la naștere (nevi congenitali), prezentarea la dermatolog este obligatorie imediat după ieșirea din maternitate, deoarece nevii congenitali au potențialul malign cel mai ridicat. Ceilalți nevi, care apar pe parcursul vieții, sunt în general benigni. Dacă se transformă (se măresc în volum sau își modifică forma devenind asimetrici, ori își schimbă culoarea, se conturează în alb sau roșu, sau devin pruriginoși sau dureroși), atunci poate fi vorba de o transformare malignă (melanom). În acest caz, prezentarea la dermatolog trebuie făcută de urgență, urmată de excizarea nevului - după o prealabilă dermatoscopie (examinare cu un aparat optic sau digital care mărește imaginea leziunii foarte mult), poate fi obligatorie. Tot obligatorie este și analizarea morfopatologică a piesei excizate (biopsie).

Toți vrem ca pielea să nu ne trădeze vârsta. Cum o îngrijim pentru a preveni efectele îmbătrânirii?

Considerând adevărată ideea potrivit căreia începem să îmbătrânim încă de când ne-am născut, că pielea este învelișul exterior al corpului și că se află în contact cu mediul exterior (aer, radiații, microorganisme, etc.) trebuie să protejăm încă de la naștere organul cutanat prin spălare și emoliere, prin protecție termică și protecție împotriva radiațiilor, mai ales cele ultraviolete. După vârsta de 20 de ani, îngrijirea trebuie să fie mai atentă, cu produse care încetinesc efectele îmbătrânirii (antirid, anti-pete, anti-UV, etc.).

În funcție de ce e bine să alegem cremele cu factor de protecție solară și cum le folosim corect?

În primul rând, este necesar să știm ce fototip avem. Într-un fel trebuie protejată pielea albă, în alt fel cea măslinie sau neagră, sau pielea sensibilă care se arde ușor în urma expunerii la soare. Cel mai bine este să ne adresăm dermatologului pentru stabilirea fototipului, pentru o primă consultație și pentru vizualizarea alunițelor, urmând ca acesta să decidă ce fotoprotecție să folosim. În general, în primele zile de expunere solară se recomandă produse cu un filtru mai mare (SPF 50 ) și, apoi, după câteva zile, se poate trece la o cremă de protecție solară cu un indice mai scăzut (SPF 20-25). Sunt cazuri (de exemplu, la persoanele cu pete maronii pe față, cu melasmă) în care toata viața, de două ori pe zi, zonele expuse la soare trebuie obligatoriu protejate cu produse cu factor de procție mare (SPF 50).

Cremele antirid promit minuni. Cât de eficiente sunt astfel de produse?

Folosite corect, din timp, încă din tinerețe, ele chiar fac minuni, în sensul că, după 20de ani de utilizare, o față de 60 de ani poate arăta în buletin ca la 40 de ani. Minunea nu funcționează însă de pe-o zi pe alta. În niciun caz nu vom începe să folosim o cremă antirid la 50 de ani și în 3 săptămâni să așteptăm că vom arăta ca la 40 de ani. Personal, chiar mă amuză naivitatea celor care tind să dea crezare reclamelor care promit dispariția ridurilor în 2 săptâmâni de utilizare. Fără niciun dubiu, în lipsa injecțiilor realizate de medicul dermatolog sau de chirurgul plastician, în anumite condiții, utilizând toxina botulinică sau acidul hialuronic, ori tehnologia laser, niciun rid nu dispare de pe-o zi pe alta!

Cum se tratează corect acneea?

La dermatolog! Medicul dermatolog încadrează acneea în mai multe grade de gravitate, de la caz la caz și, în funcție de acestea, prescrie dermatocosmetice sau medicamente. Medicamentele pot fi sub formă de creme sau de loțiuni, ori comprimate de antibiotice sau retinoizi. Acestora li se pot asocia și tehnici microchirurgicale sau lasere care scurtează evoluția bolii și limitează apariția cicatricilor.

Ce trebuie să facem și să nu facem când ne apare o leziune herpetică la nivelul gurii?

Primul pas este să nu sărutăm pe nimeni, deoarece virusul herpetic se transmite prin contact direct, iar al doilea pas este să ne programăm la dermatolog pentru a primi sfaturi despre modul de transmisie și tratament corect al recidivelor. Până atunci, este bine să mergem la farmacie să cumpărăm un medicament antiherpetic, cu utilizare locală.

Ce riscăm dacă tratăm după ureche infecțiile pielii?

În primul rând, orice utilizare a unui medicament fără prescripție medicală ne poate expune la accidente de tip alergic sau la instalarea unei rezistențe la medicament. Un alt risc este acela „să ascundem boala sub preș“, adică sa adormim doar infecția, dar microbul să nu moară și boala să avanseze mai violent. Există meningite, septicemii, necroze delabrante care au plecat de la un simplu furuncul sau pustulă netratată sau greșit tratată.

Este adevărat că un furuncul ne poate pune viața în pericol dacă nu îl tratăm corect? Ce trebuie să facem dacă ne apare unul?

Nu trebuie traumatizat, nu trebuie stors, nu trebuie uns cu medicamente antiinflamatoare sau ars. Trebuie tamponat cu un antiseptic și apelat, în primul rând, la medicul de familie, apoi, dacă este cazul, la dermatolog sau la chirurg pentru prescripție antibiotică corectă și /sau tratament chirurgical.

Care sunt simptomele specifice bolilor venerice și de ce este important ca tratamentul să fie recomandat de medic?

În general, bolile cu transmitere sexuală se manifestă mai violent la bărbat decât la femeie. Cel mai adesea, apar usturimi sau durere la urinare, roșeață sau durere și mâncărime în zona genitală. Din păcate, cele mai greu de tratat boli cu transmitere sexuală, cele cu repercursiunile cele mai grave, nu sunt dureroase. Sunt unele boli cu transmitere sexuală ale căror simptome apar în zonele alăturate zonelor genitale (ulcerații, ganglioni inflamați) sau pe tot corpul (pete roșii plane sau reliefate, exacerbarea unor afecțiuni deja existente (dermita seboreică, foliculite, leziuni virale). În toate aceste cazuri, este obligatorie prezentarea la dermatolog a celui care prezintă semne, dar și a partenerului sau a partenerei.

Contra mătreții există multe produse - șampoane și loțiuni – care ne „asigură“ că dacă le vom folosi vom scăpa de problemă. Ce ar trebuie să procedăm ca să tratăm corect mătreața?

Popular sunt mai multe feluri de leziuni care definesc mătreața - fie cojițe uscate, fie cojițe ale scalpului gras și cojițe grase. Poate fi asociat mătreții și un microorganism din familia fungilor, motiv pentru care este de preferat să mergem la dermatolog pentru a primi o prescripție inițială de șampon medicinal asociat sau nu unui medicament luat pe cale bucală. Un lucru este sigur: utilizarea unui șampon antimătreața fără prescripție medicală poate duce la agravarea unor afecțiuni ale scalpului și ale părului, care vor face diagnosticul și tratamentul mai dificile.

Când devine căderea părului îngrijorătoare și care sunt tratamentele care funcționează cu adevărat contra alopeciei?

Depinde de vâstă,  de sex, de zona de unde cade părul și de asocierea sau nu cu alte afecțiuni. Din punct de vedere statistic, jenează alopecia de tip androgin cu rărirea ușoară a părului de pe tot scalpul și căderea completă a părului de pe tâmple sau de deasupra frunții. Pentru acest tip de cădere există șampoane dermatocosmetice care pot încetini procesul. Consultul dermatologic este obligatoriu pentru orice tip de cădere a părului pentru că medicamentele aplicate local sau pe cale generală să fie utilizate din timp, cât încă mai există bulbul pilos, pentru a evalua dacă nu sunt alte boli asociate.

În cazul arsurilor pielii, inclusiv a celor produse de soare, multe persoane mai folosesc încă leacuri băbești. Ce să facem și ce să nu facem dacă avem o arsură cutanată?

Nu neg faptul că sunt leacuri băbești foarte eficiente împotriva arsurilor. Încă din copilărie, mătușa mea ne aplica pe arsurile făcute de atingerea plitei un amestec care conținea ceară de albine, rășină de brad și grăsime de oaie. Această cremă se aplica după ce locul era tamponat cu țuică sau cu rachiu. În concluzie, dezinfecta locul și aplica un emolient antiseptic și antibacterian, cu efect cicatrizant. Este de preferat, însă, în zilele noastre, mai ales pentru cei care locuiesc la oraș și nu mai cunosc foarte bine plantele medicinale și aromatice, să se adreseze farmacistului, medicului de familie sau dermatologului. De obicei, se aplică o cremă antiseptică, emolientă și cicatrizantă, dar sunt cazuri în care se prescriu antibiotice corticoizi sau antiinflamatoare.

Dr. dermatolog Anca Zbranca

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »