Acestea sunt lucruri pe care doctorii nu le fac în baie! Nu le face nici tu!

13 august 2024   Sănătate

Ceea ce facem în baie este de multe ori reflex pentru noi. Nu ne gândim activ decât dacă, bineînțeles, am planificat un ritual de îngrijire deosebit pentru a ne relaxa.

Chiar și așa, majoritatea activităților pe care le facem acolo, cum ar fi periajul dinților, pieptănatul, nevoile fiziologice și dușul, se fac cu ușurința dobândită în ani de practică.

Probabil că ai și tu propriile obiceiuri precum curățare a feței după mai multe săpuniri, șamponarea părului cu capul în jos sau citirea unei cărți în timp ce stai pe toaletă.

Experții în sănătate au câteva observații legate de  obiceiurile pe care le avem în baie. De la statul prea mult pe toaletă până la lăsarea prosoapelor ude pe jos, doctorii știu ce lucruri sp nu facă în baie și sunt obiceiuri pe care nu le asociezi neapărat cu un risc pentru sănătate, dar sunt totuși, potențial dăunătoare.

Cât se stă pe toaletă?

Timpul petrecut pe toaletă poate însemna timp pentru sine, departe de aglomerația din casă. Pentru unii, poate fi singura pauză pe care o au într-o zi. Chiar și așa, a petrece prea mult timp pe toaletă nu este recomandată de doctori, mai ales dacă dorești să-ți îmbunătățești obiceiurile legate de tranzitul intestinal.

Medicii știu că nu trebuie să-și ia telefonul la baie și nici să stea prea mult timp pe toaletă. Foto: Shutterstock

Statul prea mult pe toaletă poate cauza  forțarea mișcărilor intestinale, ceea ce poate duce la hemoroizi. Așa cum explică  gastroenterologul de la NYU Langone, Dr. Roshini Raj (pentru The Washington Post), petrecerea a mai mult de 10 minute pe toaletă poate fi un factor de risc pentru hemoroizi, deoarece zona anorectală este mai jos în poziția de stat pe scaunul deschis al toaletei. „Doar prin acea poziție, gravitația face ca totul să atârne puțin, ceea ce exercită presiune asupra venelor. Deci, chiar dacă nu te străduiești, dacă doar stai acolo gândindu-te la altceva sau făcând altceva, se aplică o oarecare presiune asupra acelor vene,” a explicat expertul.

De aceea, navigarea pe telefon în timp ce ești pe toaletă nu este o idee bună. Lăsarea dispozitivelor (și a revistelor) în afara băii nu doar că te asigură că nu rămâi pe toaletă după ce a trecut impulsul real, dar previne și răspândirea germenilor. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca particulele din fecale și bacteriile dăunătoare să ajungă pe telefonul tău.

Cum se trage apa 

Să spunem doar că există un motiv pentru care scaunele de toaletă au un capac:  pentru a preveni răspândirea germenilor în alte zone ale băii, cum ar fi chiuveta, periuța de dinți etc.

„Când capacul este lăsat deschis, picături de apă se pot pulveriza pe suprafețe precum podeaua sau vasul de toaletă. Aceste picături ar putea fi contaminate cu materii fecale și ar putea duce la răspândirea bacteriilor,” a explicat medicul generalist și consilier clinic senior la Independent Pharmacy, Dr. Donald Grant (via Manchester Evening News). Vorbim despre obiceiuri care răspândesc mai mulți germeni decât realizezi.

„Prin închiderea capacului înainte de tragerea apei, aceste picături rămân în toaletă, evitând potențiale riscuri pentru sănătate, cum ar fi E.coli și norovirus,” a adăugat expertul.

 În timp ce bacteriile care trăiesc în intestinul tău au un scop (ajută la digestia alimentelor) și sunt de obicei inofensive, unele tulpini pot cauza diaree și alte probleme digestive. Norovirusul este o infecție contagioasă care se poate răspândi prin fecale contaminate.

Asigură-te că depozitezi periuța de dinți la o distanță suficientă de toaletă, într-un dulap sau protejată de un capac. Spălarea mâinilor după folosirea toaletei este o altă modalitate de a preveni răspândirea germenilor.

Dușul prea des sau prea lung

Contrar a ceea ce ai putea crede, nu este necesar pentru toată lumea să facă duș în fiecare zi, conform experților, mai ales dacă aceste dușuri sunt lungi, folosești săpun antibacterian și șamponezi părul de fiecare dată. Dușul prea des poate duce la piele uscată, iritată sau cu mâncărime; un risc crescut de reacții alergice; perturbarea echilibrului microorganismelor de pe pielea ta duce la tulburarea a ceea ce se numește „memoria imunitară.”

Memoria imunitară se referă la capacitatea sistemului tău imunitar de a crea anticorpi eficienți pentru a combate bacteriile dăunătoare cu care s-a întâlnit anterior.

 În ceea ce sprivește sănătatea părului tău, dacă nu te confrunți cu păr fin sau deosebit de gras, șamponarea zilnică poate duce la păr uscat și fragil, ruperea părului și un scalp iritat și mâncărime.

Cu toate acestea, trebuie menționat că nivelul tău de activitate, lungimea părului, tipul de păr și dacă transpiri mult ar putea dicta cât de des trebuie să faci duș. Pentru unii oameni, dușul zilnic ar putea fi o necesitate pentru igiena personală și prevenirea mirosului corporal. Cu toate acestea, ca regulă generală, este bine să-ți menții dușurile sub cinci minute și să eviți să faci duș în fiecare zi, dacă nu este nevoie, conform medicului de familie, Dr. Mike Varshavski. De asemenea, asigură-te că apa nu este prea fierbinte.

Dacă te gândești la băile zilnice, acestea privează pielea de uleiurile naturale și  o fac să devină uscată și iritată. Alternează băile cu dușuri, folosește apă caldă, dar nu fierbinte și produse de curățare blânde. Hidratează-te după aceea pentru a avea o piele sănătoasă.

Igiena prosoapelor!

Prosoapele ude sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor dăunătoare. Ele pot contribui, de asemenea, la creșterea mucegaiului. Uscarea completă a prosoapelor între utilizări este importantă dacă dorești să previi răspândirea germenilor. În plus, evită uscarea și depozitarea prosoapelor în baie, din același motiv.

Există, de asemenea, pericole ascunse în împărțirea unui prosop cu altcineva. Așa cum a explicat medicul generalist Dr. Diana Gall (via Metro):

„Prosoapele umede și calde sunt mediul perfect pentru germeni. Și dacă prosoapele sunt folosite repetat de diferite persoane, este posibil să nu aibă niciodată șansa de a se usca complet, permițând bacteriilor să prospere.

De asemenea, deoarece transferi practic unele dintre microorganismele care trăiesc pe pielea ta pe prosop de fiecare dată când te ștergi, împărțirea unui prosop cu altcineva din familie poate crește riscul de răspândire a germenilor și a infecțiilor cutanate.”

Schimbarea rară a prosopului vechi cu unul proaspăt este, de asemenea, ceva de evitat în baie. În timp ce la două zile ar putea fi ideal pentru prosoapele utilizate frecvent, o dată pe săptămână este o regulă bună pentru prosoapele pe care le poți usca complet între utilizări, conform dr. Susan Whittier, directorul clinicii New York-Presbyterian, Columbia University Medical Center, (Time).

Ștersul cu șervețele umede

Nu numai că șervețelele umede îți pot înfunda toaleta, dar vin și cu o serie de probleme legate de sănătate, spun experții. Aalcoolul, parfumurile și alte chimicale din șervețelele umede pot irita pielea.

Pentru persoanele cu piele sensibilă, hemoroizi sau fisuri anale, există motive suplimentare de îngrijorare. De asemenea, șervețelele umede pot altera echilibrul microorganismelor de pe piele, conform chirurgului proctolog și fondatorului Bespoke Surgical Future Method, Dr. Evan Goldstein:  ” Pielea din jurul anusului tău conține bacterii bune și rele, conform expertului și ștergerea bacteriilor bune și perturbarea echilibrului poate duce la erupții cutanate sau infecții fungice sau bacteriene. Cu homeostazia din bioma alterată, bacteriile rele încep să se înmulțească, provocând iritații sau infecții, pe care le văd tot timpul”, a declarat Dr. Goldstein.

Mai mult, șervețelele umede vor lăsa inevitabil un pic de umezeală reziduală în zonă înainte de a-ți pune lenjeria. Acest lucru nu este ideal pentru sănătatea ta. Pe lângă iritație, un mediu cald și umed crește șansele de infecții cu candidoză. Dermatita perianală (o erupție în jurul anusului) este o altă preocupare comună legată de șervețelele umede, conform chirurgului proctolog din Bakersfield, California, dr. Alex Elias (via HuffPost).

Hârtia igienică, și mai bine, bideurile sunt cele mai bune alternative, spun experții. Apa are șanse mai mari de a elimina resturile de fecale și de a menține zona curată. Dacă folosești hârtie igienică, totuși (ceea ce este mult mai comun decât bideurile în SUA), șterge-te ușor din față spre spate pentru a evita infecțiile. Ștergerea incorectă vine, de asemenea, cu riscuri.

Sursa: Health Digest

Mai multe