9 alimente care conțin mai multă vitamina C decât portocala

23 septembrie 2024   Sănătate

Adevărul este că multe alte alimente conțin mult mai multă vitamina C decât o portocală. De ce este asta important? Pentru că vitamina C te poate ajuta să îți menții imunitatea puternică, în special în sezonul răcelilor și gripei. Așadar, dacă vrei să îți crești aportul de vitamina C fără să te limitezi la portocale, iată câteva opțiuni delicioase și sănătoase pe care trebuie să le încerci.

Mai multe legume și fructe conțin vitamina C. Foto: Shuttesrstock 

1. Căpșuni

Știai că șapte căpșuni mari îți oferă mai multă vitamina C decât o portocală? În timp ce o portocală conține 70 mg de vitamina C, căpșunile îți pot aduce 105 mg. Pe lângă asta, căpșunile sunt bogate în magneziu și acid folic, ceea ce îți ajută corpul să își stabilizeze glicemia și să îți menții inima sănătoasă.

2. Broccoli

Doar 100 de grame de broccoli crud conțin 89 mg de vitamina C, aproape cât necesarul zilnic recomandat de 90 mg. Pe lângă vitamina C, broccoli este plin de vitamina K, care îți ajută oasele și sprijină coagularea sângelui.

3. Ardei grași

Ardeii grași sunt adevărate bombe de vitamina C. Un ardei verde îți oferă 95,7 mg, unul roșu aduce 152 mg, iar unul galben ajunge la 341 mg de vitamina C – de aproape cinci ori mai mult decât o portocală. În plus, ardeii grași sunt o gustare săracă în calorii și bogată în fibre.

4. Kiwi

Aceste fructe conțin 168,8 mg de vitamina C per porție (aproximativ două kiwi). Dar asta nu e tot! Kiwi este și o sursă excelentă de potasiu și serotonină, hormonul care te ajută să dormi mai bine și îți îmbunătățește starea de spirit.

5. Varza de Bruxelles

O porție îți aduce 96,8 mg de vitamina C. În plus, sunt pline de fibre și fitonutrienți care te ajută să previi cancerul. Dacă ți se pare că au un gust prea amărui, încearcă să le prăjești pentru a le scoate la suprafață dulceața naturală.

6. Kale

O porție de kale îți oferă 80,4 mg de vitamina C, împreună cu de două ori mai multă vitamina A decât doza zilnică recomandată și de șapte ori mai multă vitamina K. În plus, kale este plin de minerale și acizi grași esențiali pentru sănătatea ta generală.

7. Ananas

Ananasul nu doar că are un gust delicios, dar o cană din acest fruct tropical conține 78,9 mg de vitamina C. Pe lângă asta, ananasul este bogat în bromelaină, o enzimă care ajută digestia și reduce balonarea. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, fiind ideal după un antrenament sau o accidentare.

8. Papaya

O cană de papaya îți oferă 86,5 mg de vitamina C. Acest fruct tropical nu doar că îți întărește oasele și îți luminează pielea, dar poate ajuta și la curățarea sinusurilor și reducerea inflamațiilor din corp.

9. Conopidă

Conopida este plină de fibre, dar și de vitamina C. O porție îți poate aduce 123 mg de vitamina C. O poți consuma sub diverse forme: fiartă, piure sau prăjită, pentru un plus de savoare și sănătate.

Așadar, data viitoare când vrei să îți crești aportul de vitamina C, nu te limita doar la portocale. Ai la dispoziție o mulțime de fructe și legume care îți pot oferi mai multe beneficii, și toate sunt delicioase!

Sursa: The Healthy Food

Mai multe