6 motive pentru care ai gleznele umflate
Află tot ce trebuie să știi despre cauzele gleznelor umflate și cum să previi această problemă.
Umflarea picoarelor paote avea cauze multiple. Foto: Shutterstock
Reprezintă un simptom al edemului, care apare atunci când lichidul se acumulează în țesuturile picioarelor inferioare și ale gleznelor, determinându-le să se mărească.
Această afecțiune poate afecta ambele glezne sau doar una și poate varia de la ușoară la severă. Umflarea nedureroasă poate implica ambele picioare, inclusiv gambele și coapsele. Gravitatea provoacă o umflare mai evidentă în partea inferioară a corpului, conform unui studiu publicat în Medical Encyclopedia of Medicine Plus.
Cum să identifici gleznele umflate?
Pentru a identifica gleznele umflate, fii atent la următoarele semne, conform unui studiu publicat în InformedHealth Journal:
- Umflături vizibile în zona gleznelor și a picioarelor.
- O senzație de strângere sau greutate în zona afectată.
- Piele care pare întinsă sau lucioasă.
- Edem în care apăsarea pe zona umflată lasă o adâncitură care persistă câteva secunde.
- Dificultăți în a încălța pantofi sau șosete din cauza mărimii crescute a gleznei.
Cauzele gleznelor umflate
Iată câteva cauze posibile ale gleznelor umflate:
1. Leziuni. „O leziune la nivelul piciorului sau gleznei poate cauza umflături. Cea mai frecventă afecțiune este o entorsă a gleznei, care apare atunci când o leziune sau o alunecare forțează ligamentele gleznei să se întindă dincolo de limita lor normală,” explică Dr. Tushar Tayal, medic generalist.
2. Artrită . Artrita, sau inflamația articulațiilor, poate duce la umflături în zona piciorului sau a gleznei. Osteoartrita este un tip frecvent de artrită care poate cauza umflături, afectând de obicei o singură articulație. Guta este un alt tip de artrită care provoacă o articulație dureroasă, inflamată și umflată, cel mai frecvent la degetul mare de la picior, dar poate afecta și glezna sau alte articulații ale piciorului, conform unui studiu publicat în Journal of Advanced Research.
3. Blocaj limfatic. Limfedemul este o umflare a piciorului sau a piciorului inferior cauzată de un blocaj în fluxul de lichid limfatic. Aceasta poate fi legată de limfedemul primar sau de o altă afecțiune care provoacă umflături. Cauzele primare sunt rare și afectează aproximativ una din 100.000 de persoane în Statele Unite. Limfedemul secundar, care este cauzat în principal de insuficiența venoasă cronică, afectează una din 1.000 de persoane, dar poate fi cauzat și de boli ale arterelor periferice, conform unui studiu publicat în Journal of Wound Care. Aceasta poate fi, de asemenea, o tulburare ereditară, cum ar fi boala Milroy, care apare atunci când o persoană se naște cu foarte puține (sau fără) vase limfatice, conform unui studiu publicat în Genetics Condition Journal.
4. Sarcina. Gleznele și picioarele umflate sunt frecvente în timpul sarcinii din diverse motive, inclusiv retenția naturală de lichide, greutatea uterului și fluctuațiile hormonale care pot crește presiunea în vene. Este posibil să fii mai predispus la umflarea picioarelor seara, mai ales dacă ai stat în picioare toată ziua. Umflarea picioarelor și gleznelor poate deveni mai evidentă în al doilea și al treilea trimestru, conform unui studiu publicat în Kidney International Supplement Journal. Umflarea de obicei dispare după naștere.
5. Infecție. „Infecțiile pielii sunt o cauză tipică a umflării la un picior. Este adesea asociată cu durere și roșeață. Umflarea este, de obicei, asociată cu unghii incarnate infectate, infecții între degete și cazuri severe de picior de atlet. Modificări precum picioarele plate sau arcadele la unele persoane pot contribui la un risc crescut de umflare a piciorului sau a gleznei,” explică expertul. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această afirmație.
6. Insuficiență cardiacă, hepatică și renală. „Umflarea poate semnala uneori o afecțiune gravă, cum ar fi o boală de inimă, ficat sau rinichi,” explică expertul. Gleznele umflate seara pot indica retenția de sare și apă din cauza insuficienței cardiace. Boala renală poate cauza, de asemenea, edem la picioare și glezne. Când rinichii nu funcționează corect, lichidul se poate acumula în organism.
Boala hepatică poate afecta sinteza albuminei de către ficat, o proteină care împiedică scurgerea sângelui din vasele de sânge și în țesuturile înconjurătoare. Sinteza insuficientă de albumină poate provoca scurgeri de lichid. Gravitatea determină acumularea de lichid în picioare și glezne, dar poate să se acumuleze și în abdomen și piept.
Cum să previi gleznele umflate?
Iată câteva metode de prevenire a gleznelor umflate, conform expertului:
- Fii activ: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea unei bune circulații și la prevenirea acumulării de lichide în extremitățile inferioare. Așadar, începe-ți ziua cu activități fizice precum mersul pe jos, joggingul sau yoga.
- Evită șederea sau statul în picioare pentru perioade lungi: Ia pauze pentru a te plimba și a te întinde dacă ai un job sedentar sau stai mult timp în picioare. De asemenea, dacă jobul necesită să stai în picioare, atunci când este posibil, stai liniștit pe un scaun timp de 30 de minute pentru a-ți relaxa corpul.
- Menține o greutate sănătoasă: Greutatea în exces poate exercita presiune suplimentară asupra venelor, contribuind la umflare. Prin urmare, este important să ai o dietă cu un deficit de calorii pentru a te menține în formă și sănătos și pentru a pierde kilogramele în plus.
- Poartă încălțăminte de susținere: Pantofii care oferă un bun suport pot ajuta la reducerea tensiunii asupra gleznelor și picioarelor.
- Limitează aportul de sare: Reducerea sodiului în dietă poate ajuta la prevenirea retenției de lichide. Totuși, aceasta nu înseamnă eliminarea completă a sării din alimentație.
- Ridică picioarele: Când te odihnești, încearcă să-ți ții picioarele ridicate pentru a încuraja drenarea lichidului. Aceasta va ajuta la prevenirea gleznelor umflate.
Cum să scapi rapid de gleznele umflate?
Iată câteva metode rapide pentru a scăpa de gleznele umflate, recomandate de experți:
- Poartă ciorapi de compresie.
- Angajează-te în activități sportive regulate, cum ar fi mersul pe jos sau înotul.
- Aplică o compresă rece sau gheață înfășurată într-o cârpă pe zona umflată timp de 15-20 de minute.
- Redu aportul de sare și crește consumul de alimente bogate în proteine.
- Pentru a drena lichidul din picioare, ridică-le deasupra nivelului inimii în timp ce te odihnești.
- Încearcă exerciții pentru picioare pentru a dinamiza circulația.
- Pentru a îmbunătăți circulația în timpul călătoriilor cu avionul sau trenul, ia în considerare să te ridici și să te miști.
- Evită îmbrăcămintea strâmtă.
Dacă umflarea este severă, bruscă, însoțită de durere sau roșeață, sau afectează doar o gleznă, consultă un medic imediat. Acestea ar putea fi semne ale unei afecțiuni mai grave.
Sursa: Health Shots