Terapia cu albine, adjuvant în artrită reumatoidă şi probleme ale pielii
Utilizarea veninului de albine pentru tratarea anumitelor afecţiuni poartă numele de terapia cu albine (sau cu venin) şi este un tratament adjuvant vechi de mii de ani.
Veninul de albine este un amestec complex de substanţe naturale extrase din albine, substanţe precum peptidele şi enzimele, care au proprietăţi farmaceutice. Tot mai multe cercetări arată că terapia cu venin are efecte antiinflamatoare, antifibrotice şi antisclerotice. Atenţie: veninul de albine conţine şi un alergen (fosfolipază A2), care cauzează inflamaţie şi daune la nivel celular.
Terapia cu albine vii se face doar sub supraveghere medicală
Apiterapia este un tip de medicină alternativă care foloseşte produsele stupului, inclusiv veninul, pentru a preveni şi a trata diverse afecţiuni. Terapia cu venin de albine, de exemplu, se practică de mii de ani. Pacienţii pot să apeleze la creme, loţiuni şi injecţii cu venin, acesta din urmă administrate doar la recomandarea medicului. De asemenea, se poate indica şi terapia cu albine vii, adică pacientul se supune unor şedinţe de acupunctură cu albine vii plasate pe piele, care îl înţeapă. Melitina şi apamina, două substanţe din compoziţia veninului, pot avea efecte antibacteriene, antiinflamatoare şi analgezice. În doze mari, însă, melitina poate cauza ea însăşi reacţii inflamatorii, mâncărime şi dureri.
Cine beneficiază de terapia cu albine
Se pare că persoanele cu artrită reumatoidă beneficiază în urma acestei terapii folosite pe post de adjuvant pe lângă tratamentele clasice. De asemenea, multe companii producătoare de cosmetice folosesc veninul albinelor în produse pentru îngrijirea pielii, datorită efectului antiinflamator, antibacterian şi de reducere a ridurilor. Câteva studii au arătat că anumite serumuri cu venin de albine au contribuit la reducerea ridurilor şi la tratarea acneei moderate.
Deşi cercetările sunt limitate deocamdată, se pare că terapia cu albine ar putea ajuta şi persoanele care suferă de afecţiuni neurologice, prin controlul simptomelor şi pe cele care au frecvent dureri de spate. De asemenea, o serie de studii sugerează că veninul de albine şi melitina izolată pot avea efect antimicrobian, luptând împotriva bacteriei care cauzează boala Lyme.
Deşi multe persoane beneficiază de terapia cu albine şi au rezultate bune în urma procedurilor, e indicat ca această formă de tratament să se practice la recomandarea şi sub supravegherea unui medic, pentru a minimiza efectele adverse. Acupunctura cu albine vii, de exemplu, poate avea efecte precum înroşirea şi umflarea pielii, mâncărimea şi durerea cutanată. Alte efecte adverse ale terapiei cu venin pot fi oboseala, durerile extreme, pierderea apetitului şi vărsăturile. De asemenea, persoanele care apelează la acest tip de tratament trebuie să se asigure în primul rând că nu sunt alergice la veninul de albine.
Citeşte mai multe despre terapia cu albine: