Frunzele de nuc, leac adjuvant în diabet. Ce alte beneficii mai au

23 septembrie 2021   Remedii naturiste

Arbore impunător, nucul este cultivat atât pentru fructe, cât şi pentru frunze, care au numeroase proprietăţi medicinale. Administrate intern, cât şi extern, remediile cu frunze de nuc au diverse indicaţii, de la diabet la leucoree.

În fitoterapie se valorifică frunzele de nuc, care se recoltează la începutul verii. Pentru infuzie se folosesc doar frunze cât mai verzi, fără pete şi fără cozi. Se spală şi se lasă la uscat, după care se mărunţesc; se pot folosi maximum 2 ani. Printre substanţele active importante prezente în frunze se numără taninurile, uleiul volatil, flavonele, substanţele minerale şi un compus specific numit hidrojuglonă. Preparatele din frunze de nuc au acţiune hipoglicemiantă, astringentă, dezinfectantă, stomahică, antiinflamatoare, cicatrizantă şi depurativă. Dacă vrei să începi un tratament naturist pe bază de frunze de nuc, te sfătuim să ceri acordul medicului.

Menţin în echilibru glicemia

Frunzele de nuc ajută metabolismul zaharurilor şi grăsimilor, menţinând nivelul normal al glucozei în sânge. Se recomandă infuzia din frunze de nuc uscate (1 linguriţă la 1 cană cu apă); se consumă 1 cană pe zi, între mesele principale. Acest remediu nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic, ci poate fi adjuvant, dar cere sfatul medicului înainte de a-l administra.

Infuzia din frunze de nuc este recomandată şi în diaree. Are acţiune antiinflamatoare, îmbunătăţind funcţionarea ficatului şi a rinichilor, în timp ce stimulează digestia.

Citeste si: Acizii grasi Omega 3. Afla cele mai bune surse!

Decoctul este util în problemele pielii

Pentru că au proprietăţi astringente, frunzele de nuc sunt recomandate şi în acnee. În acest caz, este indicat decoctul, pe care îl prepari astfel: fierbi 5 minute 1 linguriţă şi jumătate de frunze de nuc în 300 ml de apă. Strecoară şi lasă la răcorit. Înmoaie în decoct dischete demachiante, stoarce-le puţin şi pune comprese pe zonele afectate. După 10-15 minute şterge faţa cu decoct şi lasă să se usuce. Remediul este eficient şi pentru alte probleme ale pielii cum ar fi psoriazisul, dermatita seboreică sau eczemele. Pentru a creşte eficienţa tratamentelor, poţi face şi băi. Adaugă în apa de baie 2 litri de ceai concentrat şi stai 10 - 15 minute.

Băile de şezut cu frunze de nuc (100 g de frunze uscate la 1 litru de apă) sunt utile în vaginită şi leucoree.

Previn căderea părului

Ceaiul din frunze de nuc întăreşte rădăcina firului de păr, prevenind căderea lui, şi, în plus, îndepărtează mătreaţa. Pentru aceste beneficii, se aplică pe păr, după şamponarea şi clătirea obişnuite, ceai concentrat din frunze de nuc (30 g de plantă la 1 litru de apă). Pentru aplicare, foloseşte comprese îmbibate în ceai şi fricţionează scalpul zilnic, 3 săptămâni la rând.

Alte indicaţii ale plantei

  • Folosită extern, infuzia de frunze de nuc ajută la dezinfectarea zonelor cu infecţii bacteriene şi a celor cu înţepături de insecte.
  • Infuzia din frunze de nuc este indicată şi în transpiraţia excesivă a mâinilor şi picioarelor.
  • Frunzele de nuc intră în componenţa unor alifii indicate în tratarea rănilor.
  • Infuzia de frunze de nuc are efect uşor hipotensor.
  • Din frunze de nuc şi vin roşu se obţine o licoare cu efect tonic asupra organismului.

Atenţie!

Remediile pe bază de frunze de nuc sunt contraindicate în hipertiroidie, colon iritabil şi gastrită. De asemenea, nu sunt indicate persoanelor care au o sensibilitate a stomacului faţă de taninuri.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Matei Cezarina Mariana, medic specialist medicină de familie, competenţe în homeopatie, gemoterapie, acupunctură şi ultrasonografie generală, clinica Biolumimedica, Bucureşti, tel. 0722.644.706

Produsele gemoterapice reprezintă o variantă eficientă, sigură şi, în acelaşi timp, blândă a fitoterapiei. Ele contribuie la restabilirea şi menţinerea stării de sănătate, fără a genera efecte adverse. În tulburările metabolismului glucidic, în cazurile de hiperglicemie şi în diabetul de tip 2, non-insulinodependent, pe lângă dietă, exerciţii fizice, renunţarea la obiceiuri nesănătoase, medicaţie antidiabetică, putem folosi şi gemoderivate care reglează valorile glicemiei. Printre acestea se numără şi extractul din muguri de nuc (Juglans regia), care are un efect hipoglicemiant, îmbunătăţind secreţia de insulină, scade inflamaţia la nivelul vaselor de sânge, asigură un bun drenaj limfatic, contribuind astfel la întârzierea apariţiei complicaţiilor diabetului. La adulţi, se recomandă 2 ml, de 3 ori pe zi, în puţină apă.

Mai multe