Ceaiul care scade glicemia şi colesterolul

7 ianuarie 2022   Remedii naturiste

Leacurile din plante, inclusiv ceaiul de frunze de dud ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge în prediabet şi în completarea tratamentului primit pentru a ţine sub control diabetul zaharat de tip 1 sau 2. Infuzia de dud s-a dovedit a fi utilă şi în afecţiuni respiratorii sau pentru a slăbi.

Creşterea glicemiei poate fi favorizată nu doar de factorii ereditari, ci şi de stres, excese alimentare, luarea în greutate. Remediile care normalizează glicemia şi îmbunătăţesc activitatea pancreasului, precum ceaiul de dud, contracarează efectul acestora. Prin consumarea a 2-3 căni de ceai pe zi pot fi prevenite dezechilibrele care apar în corp. Frunzele de dud conţin taninuri, vitamina B2, arginină, betacaroten, vitamina C, ceea ce face ca printre efectele lor benefice să se numere îmbunătăţirea funcţionării sistemului digestiv, scăderea colesterolului şi stimularea circulaţiei periferice a sângelui. Pot fi utilizate sub formă de ceai, dar şi de tincturi sau capsule. Luate în diabet zaharat de tip 2, alături de medicaţia hipoglicemiantă orală, sub îndrumarea unui medic diabetolog şi a unui fitoterapeut, ajută la evitarea variaţiile bruşte ale glicemiei sangvine.

Cura hipoglicemiantă cu infuzie de dud

În cazul celor care suferă de diabet, dozele de insulină sau de medicamente orale care se administrează zilnic pot fi scăzute cu ajutorul unui tratament adjuvant de durată cu ceaiuri medicinale, cum este şi cel de frunze de dud. Pentru a fi eficient, trebuie urmată o cură de cel puţin 30 de zile. Infuzia o poţi face din 1-2 linguri de frunze şi 250 ml de apă clocotită care se lasă acoperite, 15 minute. Sunt necesare 2-3 căni de ceai pe zi. Acţiunea hipoglicemiantă a frunzelor de dud poate fi sporită prin combinarea cu frunze de nuc, afin, mentă şi teci de fasole – toate în părţi egale. Din acest amestec, iei 1 lingură pe care o laşi la infuzat în 250 ml de apă clocotită, 15 minute. Strecori şi bei 2-3 astfel de infuzii pe zi.

Citeşte şi: 5 plante care ţin glicemia sub control

Tratează virozele

Ceaiul de dud poate fi utilizat şi pentru combaterea simptomele specifice răcelilor, precum durerea în gât, răguşeala sau tusea. În acest scop, prepară un ceai concentrat din 3 linguri de frunze şi o cană cu apă clocotită. Filtrează şi beai ceaiul de-a lungul unei zile. Va grăbi vindecarea şi va stopa dezvoltarea unor bacterii, ca streptococii, care conduc la faringite, otite, sinuzite. Poţi bea acest ceai şi în scop preventiv.

Reduce nivelul colesterolului rău

Într-un studiu apărut în publicaţia „BioMed Research International”, nivelurile de trigliceride şi colesterol rău au fost scăzute semnificativ la persoanele cărora li sa administrat pulbere de frunze de dud de 3 ori pe zi, 3 luni la rând. Un alt studiu publicat în 2010 a tras concluzii similare după ce au administrat participanţilor extract de frunze de dud de 3 ori pe zi. Aceste studii indică faptul că pot fi necesare doze regulate de dud pentru a avea rezultate semnificative în scăderea colesterolului şi a trigliceridelor. Cu toate acestea, dacă bei frecvent ceai din frunze de dud te poate ajuta să previi creşterea colesterolului rău.

Menţine inima sănătoasă

Antioxidanţii din ceaiul de dud oferă protecţie şi împotriva mai multor afecţiuni cronice, inclusiv cele ale sistemului cardiovascular. Aceşti antioxidanţi combat radicalii liberi, încetinind astfel procesele naturale de oxidare şi de îmbătrânire. Efectele antioxidante şi antiîmbătrânire ale ceaiului de frunze de dud au fost comparate cu acelea pe care le are ginsengul.

Te ajută să slăbeşti

Înlocuieşte cu ceai de dud o parte din lichidele pe care trebuie să le consumi zilnic şi vei scăpa mai uşor de kilogramele în plus. Cercetările preliminare sugerează că frunzele de dud negru conţin o substanţă numită moranolină, care împiedică enzimele din tractul digestiv să asimileze carbohidraţii. Acest lucru ar însemna că, după ce bei ceai de dud, alimentele bogate în carbohidraţi, cum sunt orezul, pâinea, cartofii sau pastele nu se transformă în glucoză în corp, ci sunt eliminate.

Citeşte şi: Cele mai bune ceaiuri de slăbit

Sfat

Ceaiul de dud este contraindicat celor cu afecţiuni renale, deoarece conţine mult potasiu, şi astmaticilor, din cauza taninurilor.

Info

Medicina tradiţională chineză foloseşte frunzele de dud pentru îmbunătăţirea vederii, detoxificare, combaterea ameţelilor, tusei, durerilor de stomac.

Mai multe