Ce beneficii importante au sânzienele. Află cum se prepară remediile!

11 august 2021   Remedii naturiste

Cunoscute şi ca drăgaică sau floarea Sf. Ioan, sânzienele galbene şi-a dovedit beneficiile în ameliorarea multor probleme de sănătate. Planta are acţiune antispasmodică şi diuretică, fiind indicată, printre altele, pentru reglarea activităţii tiroidei şi pentru protejarea sistemului nervos.

Una dintre plantele de leac ale verii sunt sânzienele. Există sânziene cu flori albe (Gallium mollugo) şi galben-aurii (Galium verum), aranjate în mici ciorchini, cu un miros plăcut. În scop medicinal sunt folosite mai ales cele cu flori galbene, recoltate în timpul înfloririi. În tradiţia populară, se spune că este bine ca planta să fie recoltată după 24 iunie, când este marcată Naşterea Sf. Ioan Botezătorul.

Sânzienele galbene conţin, printre altele, glicozide, taninuri, ulei volatil, cumarină şi săruri minerale. Leacurile din sânziene galbele sunt reglator horomonal tiroidian şi au acţiune diuretică, antispasmodică, antioxidantă, antibacteriană, antifungică, sedativă, coleretică (stimulează eliminarea bilei), sudorifică (cresc secreţia glandelor sudoripare), astringentă, hemostatică.

Ce indicaţii au

Sânzienele pot aduce ameliorare în multe afecţiuni, iar dacă vrei să încerci un tratament naturist cu această plantă, este indicat să ceri sfatul medicului.

Sânzienele menţin funcţionarea normală a glandei tiroide (noduli tiroidieni, hiper- şi hipotiroidie), protejează sistemul nervos (nevroze, epilepsie, insomnie, epuizare, iritabilitate, angoase, isterie) şi ajută la tratarea bolilor aparatului urinar (cistită). Sunt indicate şi în calculoză biliară şi renală, nefrită şi pielonefrită, în anemie, gută, obezitate.

În unele studii, leacurile pe bază de sânziene galbene au dovedite efecte pozitive în diverse forme de cancer precum cel bucal. Aplicate extern, remediile cu sânziene au efect calmant şi grăbesc vinecarea rănilor. În utilizare externă, pot aduce ameliorare în furuncule, pecingine, eczeme şi psoriazis.    

Sub ce formă se administrează remediile

INFUZIE: se prepară dintr-o lingură de plantă la 1 cană (250 ml) cu apă fierbinte. Se lasă un sfert de oră la infuzat. Se consumă 3 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

PULBERE: se obţine prin măcinarea plantei cu o râşniţă electrică. Se ia 1 linguriţă rasă, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Înainte de a se înghiţi cu apă, pulberea se ţine în gură 10 minute.

TINCTURĂ: 1 linguriţă (5ml) diluată în 50 ml de apă sau ceai, de 3-4 ori pe zi.

MACERAT LA RECE: 1 lingură de plantă se adaugă în 250 ml de apă rece. Se lasă 8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni cu macerat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

SUC: se obţine din florile de drăgaică proaspăt culese şi spălate, date prin storcătorul electric. Se aplică pe plăgi, iar pentru administrarea internă se recomandă să fie diluat cu apă, fiind ultil în infecţiile urinare.

ALIFIE: se obţine din suc proaspăt (4 linguri), amestecat cu 100 g de unt la temperatura camerei. Se amestecă, iar pasta obţinută se ţine la frigider. Este indicată în tratarea ulceraţiilor şi a bolilor de piele.

INFO

Remediile cu sânziene nu sunt indicate gravidelor şi femeilor care alăptează.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Cezarina Mariana Matei, medic specialist medicină de familie, competenţe în homeopatie, gemoterapie, acupunctură şi ultrasonografie generală, clinica Biolumimedica, Bucureşti, tel. 0722.644.706

Sanzienelor le-au fost atribuite efecte terapeutice pentru mai mult de 70 de afecţiuni, fiind folosită atât în medicină, cât şi în cosmetică. Drăgaica poate fi administrată intern, sub formă de pulbere, ceai, macerat sau tinctură, sau extern sub formă de unguent sau extract. Preparatele din flori de sânziene au proprietăţi diuretice, sudorifice, antireumatice, antitumorale, cu utilzare în tratarea unor afecţiuni reno-urinare, cardiace, reumatismale, tioridiene, dermatologice , digestive.

Tinctura de sânziene galbene (gallium verum) este un extract hidroalcoolic cu  efecte antispastice, depurative şi diuretice care contribuie la funcţionarea normală a glandei tiroide şi a aparatului urinar. Este recomandată în tratamentul litiazei urinare, al cistitelor, al edemelor, dar mai ales în tratamentul afecţiunilor tiroidene, având efect reglator asupra producţiei de hormoni tiroideni şi un efect antitumoral special pe nodulii tioridieni. Mod de administrare: uz intern: câte 1 linguriţă (5ml) de tinctură diluată în 50 ml apă sau ceai, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Mai multe