Beneficiile uleiului de masline
Uleiul de masline este recunoscut pe scara larga pentru beneficiile sale pentru sanatate. Are proprietati antiinflamatorii si antioxidante, protejand impotriva anumitor boli cronice.
Previne accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular apare atunci cand fluxul de sange catre o parte a creierului este oprita, fie din cauza infundarii, fie din pricina spargerii unui vas de sange. Fara oxigen, celulele creierului incep sa moara, iar leziunile creierului sunt ireversibile. Relatia dintre uleiul de masline si riscul de accident vascular cerebral a fost studiata pe scara larga. O revizuire vasta a studiilor efectuate pe 841. 000 de persoane arata ca uleiul de masline este singura sursa de grasimi mononesaturate asociata cu un risc redus de accident vascular cerebral si boli cardiace.
Protejeaza impotriva bolilor cardiace
Bolile cardiace sunt cele mai frecvente afectiuni mortale din intreaga lume. Numeroase cercetari arata ca bolile de inima sunt mai putin frecvente in tarile mediteraneene. Acest lucru a condus la cercetari ample privind dieta mediteraneeana, care s-a dovedit a reduce semnificativ riscul de imbolnavire. Uleiul de masline extravirgin este unul din ingredientele-cheie ale acestei diete, protejand impotriva bolilor de inima in mai multe moduri: reduce inflamatia, previne coagularea excesiva a sangelui, scade colesterolul LDL si tensiunea arteriala.
Nu duce la crestearea in greutate
Consumul excesiv de grasimi determina cresterea in greutate. Cu toate acestea, numeroase studii arata ca dieta mediteraneeana, bogata in ulei de masline, are efecte favorabile asupra greutatii corporale. Intr-un studiu efectuat pe 30 de luni, pe 7.000 de studenti spanioli, cercetatorii au ajuns la concluzia ca uleiul de masline nu duce la cresterea in greutate. Mai mult, un alt studiu facut pe 3 ani, pe 187 de participanti, arata ca o dieta bogata in ulei de masline este benefica tuturor, pentru ca favorizeaza cresterea nivelului de antioxidanti din sange, precum si scaderea in greutate.
Tine la distanta boala Alzheimer
Boala Alzheimer este cea mai comuna afectiune neurodegenerativa din intreaga lume. Una dintre caracteristicile sale cheie este acumularea de asa-numitele beta-amiloide pe neuroni si creier care afecteaza sistemul neurologic. Un studiu efectuat pe soareci a aratat ca o substanta din uleiul de masline poate ajuta la indepartarea acestor placi. Mai mult, un studiu efectuat recent arata ca o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline este benefica pentru creier.
Reduce riscul de diabet zaharat de tip 2
Mai multe studii recente arata ca uleiul de masline are efecte benefice asupra glicemiei si sensibilitatii la insulina. O alta cercetare clinica, efectuata pe 418 persoane sanatoase a confirmat recent ca acest tip de ulei vegetal are efecte protectoare. Potrivit oamenilor de stiinta, o dieta mediteraneana bogata in ulei de masline reduce riscul de
de tip 2 cu peste 40%.
Leac anticancer
Populatia din tarile mediteraneene are un risc mai scazut de aparitie a cancerului, iar multi cercetatori considera ca uleiul de masline are un rol important in acest sens. Antioxidantii din uleiul de masline reduc daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede ca duc la aparitia cancerului.
Citeste si: