Când este necesară cezariana. Sfaturile medicului Andreas Vythoulkas
Opțiunile cele mai bune pentru mamă și făt trebuie discutate cu medicul ginecolog care a urmărit evoluția întregii sarcini, recomandă dr. Andreas Vythoulkas. @Shutterstock
Motivele pentru care se realizează o naștere prin cezariană sunt diverse - de la confortul gravidei și până la problemele medicale care pot să apară în timpul travaliului. Viitoarea mamă trebuie să știe când este necesară această intervenție, ce presupune și ce riscuri implică.
Nașterea prin cezariană este procedura prin care medicul efectuează o incizie în abdomenul și uterul gravidei pentru a aduce pe lume un copil. Pentru ca fătul să se dezvolte corespunzător, această intervenție se realizează după săptămâna 39 de sarcină, dar dacă apar complicații, poate fi făcută înainte de acest termen. Medicii o pot recomanda dacă gravida suferă de boli cardiace sau diabet, când sunt semne de suferință fetală, în cazul în care apar complicații în timpul travaliului sau dacă un fibrom blochează canalul de naștere. Operația prin cezariană este sigură, iar majoritatea complicațiilor nu se datorează intervenției în sine, ci provin din motivul nașterii prin cezariană.
Riscuri posibile la mamă
Statisticile spun că femeile care nasc prin cezariană pot pierde de două ori mai mult sânge decât cele care nasc natural. Asta se întâmplă când chirurgul deschide peretele uterului sau în cazul în care gravida necesită o cezariană de urgență. Majoritatea gravidelor pot tolera aceste pierderi de sânge, fără nicio dificultate, dar pot să apară și complicații, așa cum este hemoragia postnatală.
După operația de cezariană, femeile au un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge în picioare sau pelvis. Daunele pot fi fatale dacă un cheag de sânge intră în plămâni și împiedică fluxul sangvin.
La copil pot să apară probleme de respirație
La o cezariană programată, bebelușii sunt predispuși să se nască prematur, înainte ca plămânii să se dezvolte complet. Asta înseamnă că pot avea nevoie de îngrijiri medicale suplimentare, deoarece pot prezenta probleme de respirație.
Printre probleme care pot să apară la copil, în mod accidental, se numără leziunile chirurgicale. Din fericire, acestea se întâmplă doar în cazuri rare.
Ce spune medicul Andreas Vythoulkas
"Cele mai frecvente cauze pentru care este recomandată operația de cezariană sunt: afecțiuni materne precum boli cardiace, hipertensiune arterială, diabet zaharat și probleme oftalmologice, care ar pune problema dezlipirii de retină. De asemenea, mai este recomandată operația prin cezariană atunci când sunt semne de suferință fetală, când există disproporții evidente între greutatea fătului și conformația mamei, când membranele s-au rupt de mai mult de 12 ore, dar încă travaliul nu s-a declanșat, pentru că acest lucru pune în real pericol fătul. În general, mai este recomandată operația prin cezariană atunci când femeia are vârsta de peste 40 de ani și se află la prima naștere sau atunci când avem de-a face cu o înălțime a mamei de maximum 1.50 metri. Este bine de știut însă de către orice cuplu că nașterea normală este un proces firesc, pe care trebuie să îl privească fără teamă.", explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.