Acestea sunt semnele sarcinii extrauterine!

24 ianuarie 2025   Sarcină

O sarcină extrauterină este destul de rară, dar poate pune viața în pericol. De aceea, este bine să îi cunoști simptomele și să mergi la urgență la medic dacă le experimentezi!

Numită și ectopică, sarcina extrauterină apare din cauza implantării oului fecundat la nivelul unei trompe, nu în uter, așa cum este normal. În cazuri foarte rare, acest tip de sarcină se poate dezvolta în ovare sau în abdomen. O sarcină extrauterină apare rar, la aproximativ 1 din 50 de sarcini (20 din 1.000), însă complicațiile acesteia pot amenința viața, mai ales dacă trompele uterine se rup.

Factori de risc  

În cele mai multe cazuri, afecțiunile care încetinesc sau blochează mișcarea ovulului în partea de jos a trompelor uterine pot duce la o sarcină extrauterină. Boala inflamatorie pelvină, favorizată de afecțiunile cu transmitere sexuală (precum infecția cu Chlamydia), este un factor de risc des întâlnit. De asemenea, endometrioza, operațiile efectuate în zona abdominală (cezariana și apendicita), leziunile de la nivelul trompelor uterine, prezența steriletului, sarcina extrauterină anterioară, tratamentele pentru infertilitate (FIV), vârsta (peste 35 de ani) și fumatul sunt alți factori de risc.

Durerea severă, unul dintre simptome

La început, o sarcină extrauterină se dezvoltă normal din punct de vedere clinic. Se observă întreruperea ciclului menstrual, modificări caracteristice la nivelul corpului și apariția stărilor de greață. Ulterior, apar simptome care impun de urgență un consult medical, precum: dureri abdominale severe și sângerări vaginale. În unele situații, sarcina extrauterină dezvoltă complicații, precum ruptura de trompă uterină. Simptomele sale specifice sunt: sensibilitate cervicală la mișcare, durere severă cu debut rapid, hemoragie vaginală abundentă, durere de umăr, senzație de amețeală și pierderea stării de conștiență.

Ce presupune tratamentul

Sarcina extrauterină este, în general, detectată în săptămânile 5-7, prin ecografie, analize de sânge specifice și teste de urină. Dacă se confirmă, fătul nu mai poate fi salvat, prin urmare tratamentul se concentrează asupra femeii însărcinate pentru ca riscul decesului matern să fie diminuat. Terapia medicamentoasă este una dintre principalele căi de tratament, iar dacă se observă ruperea unei trompe uterine sau dacă apare șoc hemoragic, medicul va impune tratamentul chirurgical, prin laparoscopie sau prin operație clasică, deschisă. În cea de-a doua situație, trompa uterină afectată este înlăturată parțial sau în întregime, ceea ce ar putea afecta fertilitatea.

Se poate preveni?

Prevenirea completă a sarcinii extrauterine nu este posibilă, însă riscul poate fi redus prin unele măsuri, respectiv: renunțarea la fumat, folosirea prezervativului pentru a diminua riscul de a dezvolta infecții și prin tratarea cât mai rapidă a infecțiilor pelvine. Femeile care au avut anterior o sarcină extrauterină sau au factori de risc cunoscuți, trebuie să discute cu medicul pentru adoptarea măsurilor preventive adecvate!

@Shutterstock

Mai multe