Iată de ce îşi pierd copiii pofta de mâncare!

9 mai 2024   Copii

Se spune despre copii că sunt mofturoşi la mâncare. În parte, este adevărat. Este bine de ştiut că sunt şi alţi factori care pot scădea apetitul copiilor.

Mesele servite la ore fixe pot ajuta copiii să facă față pierderii poftei de mâncare, spun unii specialiști. Foto: Shutterstock

O pierdere a poftei de mâncare la copii poate provoca îngrijorare majorităţii părinților. Cu toate acestea, este destul de frecventă la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani. Rareori, poate fi însă un motiv de îngrijorare.

În cazul în care copilul are greutatea și înălțimea normale pentru vârsta lui, atunci nu ar trebui să existe motive de îngrijorare, însă dacă manifestă o pierdere bruscă a poftei de mâncare, însoțită de scădere în greutate, atunci este indicat un consult la un medic pediatru pentru a descoperi cauza.

O creștere lentă

Modificările de creștere și dezvoltare pot provoca o scădere a poftei de mâncare la copii. Deși în primul an copiii cresc rapid, după aceea creșterea încetinește și, prin urmare, pot avea nevoie de porții mai mici de  alimente. În această etapă, o scădere a poftei de mâncare este normală. De fapt, în cel de-al doilea an de viață, copiii trebuie să ia între 2,3 kg și 12 cm, spre deosebire de 7 kg și 21 cm în primul an de viață.

Unele boli

Febra poate provoca pierderea poftei de mâncare la copii și majoritatea pot experimenta o reducere a apetitului ca urmare a anumitor alergii, boli cronice sau infecții. În cazul în care copilul are dureri în gât sau de cap, gripă, diaree, febră sau alte simptome, atunci este posibil să mănânce mai puțin decât de obicei. Din fericire, majoritatea copiilor își recapătă pofta de mâncare când se vindecă.

Stresul

Dacă stresul este la baza lipsei poftei de mâncare, atunci s-ar putea ca acest simptom să se asocieze și cu  dificultăți în a dormi. În aceste situații, este necesară depistarea cauzei stresului.  Printre cauzele comune ale stresului în copilărie sunt: probleme de familie, cum ar fi moartea unui membru al familiei, pierderea unui animal de companie, nașterea unui frate sau schimbări în dinamica familiei, hărțuirea la şcoală, incapacitatea de a face față presiunii şcolare și așteptărilor nerealiste ale părinților.

Depresie

Majoritatea părinților confundă depresia cu tristețea. Dar tristețea și depresia nu sunt la fel. Sentimentele de tristețe dispar cu timpul, dar depresia nu. Depresia nu numai că îl întristează pe copil, ci și interferează cu viața lui normală.

Potrivit specialiştilor în domeniu, depresia este una dintre cele mai frecvent diagnosticate probleme de sănătate mintală la copii. Când copilul manifestă o lipsă semnificativă de interes față de activitățile care-i plăceau anterior, atunci este posibil să fie deprimat. O schimbare a obiceiurilor alimentare ar putea fi un indicator puternic al depresiei. Este recomandabil sfatul medicului dacă apar îngrijorări legate de sănătatea mintală a copilului.

Vezi şi: Iată de ce se izolează un copil. Sfaturile psihologului

Anorexia nervoasă

Uneori, în încercarea de a-și imita idolii de pe ecrane și nu numai, copiii dezvoltă o aversiune psihologică față de mâncare. Își reduc aportul alimentar sau evită să mănânce cât mai mult timp posibil. Chiar și atunci când mănâncă, dezvoltă preferințe alimentare sau devin pretențioși la mâncare, aleg alimente cu conținut scăzut de grăsimi și mai târziu se simt vinovați că le consumă. Factorul genetic, dezechilibrele chimice ale creierului și problemele de dezvoltare pot provoca, de asemenea, anorexie nervoasă.

Când copilul evită mâncarea sau face mișcare mai mult decât ar trebui, în timp ce slăbește drastic, ar trebui programată o discuție cu un specialist în tulburări de alimentație.

În cazul anorexiei nervoase la copii, membrii familiei îi pot ajuta să modeleze o atitudine sănătoasă față de greutate, aspect, hrană și exerciții fizice.

 Anemia

Copiii cu anemie par letargici, obosiți și iritabili. Dacă este lăsată netratată, anemia poate interfera cu dezvoltarea copilului și cu performanța școlară. Pentru depistare este nevoie de un  test de sânge, dacă există supiciunea unui diagnostic de acest fel.

Alte cauze posibile

* Când sunt constipaţi, copiii pot manifesta lipsa poftei de mâncare.

 *  Un alt motiv al lipsei poftei de mâncare este prezenţa viermilor intestinali.  

 * Alte cauze posibile: educația parentală autoritară, cantitatea de mâncare oferită, atmosfera de la mesele în familie, statutul socioeconomic și teama de a încerca alimente noi.

 

Mai multe