Cum se manifestă gripa la copii. Orice părinte ar trebui să ştie. Sfatul medicului

1 ianuarie 2023   Copii

Mai ales în cazul copiilor care se află în colectivitate, gripa ajunge la apogeu în ultimele luni de toamnă. Află cum se manifestă și ce măsuri se impun!

Spre deosebire de răceala obișnuită, gripa se poate dezvolta într-o afecțiune mai gravă, pneumonie. Foto: Shutterstock

Simptomele gripei la copii sunt în mare parte aceleași ca la adulți. Ele includ debut brusc, febră, ameţeală, scăderea apetitului, dureri musculare sau corporale, slăbiciune, congestie pectorală, tuse, frisoane, durere de cap, durere de gât, secreții nazale, și mai rar, durere resimțită la amble urechi, diaree, greaţă, vărsături. La bebeluși şi copiii mici care nu vorbesc, este posibil să observi agitație și episode de plâns.

Este o răceală sau gripă?

Răceala și gripa sunt boli respiratorii, dar sunt cauzate de virusuri diferite. Ambele tipuri de boli au multe simptome similare, așa că poate fi greu să le deosebești. Răceala are manifestări care apar adesea gradat, în timp ce simptomele gripei se instalează brusc.

În general, copilul va avea o stare de sănătate mai proastă dacă face gripă decât în situația în care răcește. Gripa include, de asemenea, simptome pe care răceala de obicei nu le prezintă, cum ar fi frisoane, amețeli și dureri musculare. Dacă bănuiești că micuțul tău poate avea gripă, contactează medicul pediatru.  

Simptome care impun tratament de urgență

Semnalele de alarmă care arată că are nevoie imediată de asistență medicală urgentă, indiferent de vârsta copilului, includ: simptome de deshidratare și refuzul de a bea sau de a fi alăptat, o nuanță albastră în jurul buzelor sau al unghiilor de la mâini sau picioare ori o nuanță albăstruie a pielii, letargie, oboseală asociată cu dificultăți în a trezi copilul, respiraţie dificilă, o creștere a febrei după ce episodul febril inițial a dispărut, durerea de cap severă, iar la bebeluși, deshidratare cu agitație extremă și refuzul de a fi ținut sau atins.  

Cum să gestionezi gripa acasă

După confirmarea diagnosticului, medicul recomandă tratament pe care să-l administrezi copilului pentru ameliorarea simptomelor. Micuțul poate să rămână în izolare acasă, timp de până la 2 săptămâni, dar chiar și după ce simptomele inițiale dispar, se poate simți obosit și poate avea o stare generală proastă. Pe lângă tratamentul prescris de medic, copilul are nevoie şi de odihnă. De asemenea, în poți ajuta să-și elibereze nasul cu batista bebelușului. În cazul copiilor mai mari, pentru nasul înfundat, picăturile nazale saline sau un umidificator pot ajuta. De asemenea, ei pot face gargară cu apă caldă sărată pentru a ameliora durerea în gât.

Hidratarea este foarte importantă

Este posibil să nu aibă prea multă poftă de mâncare pe durata simptomelor de gripă. În această situație este important să insiști pentru consumul de lichide pentru a evita deshidratarea. Simptomele deshidratării includ: urina de culoare mai închisă decât în mod normal, plânsul fără lacrimi, buze uscate, crăpate, limba uscată, ochi scufundați, piele uscată și respirație foarte rapidă. O scădere a producției de urină este un alt simptom al deshidratării. La sugari, înseamnă mai puțin de 6 scutece umede pe zi, iar la copiii mici, absența urinei pentru 8 ore.

Riscul de complicații scade odată cu vârsta

Copiii cu vârsta sub 5 ani și în mod special cei sub vârsta de 2 ani, sunt considerați cu risc ridicat pentru complicații date de gripă, de aceea trebuie să fii deosebit de vigilent în privința simptomelor.

Copiii de orice vârstă care au un diagnostic suplimentar de astm, HIV, diabet, tulburări neurologice sau ale sistemului nervos sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare de complicații.

Se previne prin vaccinare

Tulpina de virus care provoacă gripa variază de la an la an. Gripa este foarte contagioasă și poate fi transmisă prin atingere, suprafețe contaminate și prin picături microscopice ce plutesc în aer, create de tuse, strănut și vorbire. Ești contagios cu o zi înainte de a simți orice simptom și vei rămâne contagios timp de aproximativ o săptămână sau până când simptomele dispar complet. Copiii pot rămâne contagioși pentru o perioadă mai lungă. Cel mai eficient mod de a preveni gripa este vaccinarea antigripală anuală. Se pot vaccina toți copiii care au peste 6 luni.

Sfatul specialistului

Dr. Luminiţa Munteanu, medic ORL pediatru 

Gripa este o boală infecțioasă acută, contagioasă, forma cea mai severă fiind determinată de virusul gripal A. Simptomele apar brusc și violent, la 2-3 zile de la expunerea la virus  și sunt identificate prin dureri de cap, dureri în gât, tuse seacă, febră înaltă, frisoane, dureri musculare, alterarea stării generale. La copiii mici pot să apară și fenomene nespecifice precum vărsături, diaree, dureri abdominale însoțite de stare de iritabilitate.

Măsurile care se impun în caz de gripă sunt: izolarea la domiciliu sau în spital (în funcție de gravitatea simptomatologiei, evoluția bolii, existența unor boli cronice) alături de hidratare, antitermice, dezobstrucție nazală, dezinfectante de gât și consultul de boli infecțioase. Semnele de gravitate la copil constau în dificultăți în respirație, refuzul alimentației, vărsăturile, deshidratarea (nu are lacrimi suficiente când plânge, udă scutece mai puține ca de obicei), alterarea stării generale, convulsiile febrile.

Mai multe