Laptele matern este alimentul perfect pentru bebeluş, răspunzând tuturor nevoilor alimentare ale acestuia. Alimentaţia sănătoasă a mămicii este la fel de importantă în perioada de alăptare ca şi în cea de sarcină.

Calitatea laptelui matern este afectată într-o oarecare măsură de alimentele consumate. Din acest motiv este recomandată o dietă bogată în diferite tipuri de alimente, despre care se consideră că pot creşte atât cantitatea şi calitatea laptelui.

Nu adăuga lapte praf în primele câteva săptămâni. Producţia ta de lapte va scădea. Bebeluşul trebuie să golească în întregime sânii pentru ca aceştia să producă suficient lapte în continuare. Alaptează chiar dacă crezi că nu mai ai lapte – adevărul este că, cu cât alaptezi mai mult, cu atât mai mult lapte vei produce.
Orzul
Orzul conţine un polizaharid despre care s-a demonstrat că are capacitatea de a creşte prolactina, cunoscută sub denumirea de hormon al lactaţiei.

Orzul integral este totodată o sursă importantă de fibre, proteine şi calciu. Acesta se găseşte decotricat, nedecorticat, sub formă de fulgi sau făină şi poate fi introdus în alimentaţie prin adăugarea sa în supe, salate,orezuri sau în pâinea de casă.

Papaya

Acest fruct este folosit încă din vechime în culturile asiatice de către mamele care alăptează. Cu toate că momentan nu există studii pentru a susţine capacitatea sa de a stimula lactaţia, papaya reprezintă şi o sursă de vitamine şi elemente esenţiale. Fructul poate fi consumat proaspăt sau gătit, alături de iaurt, cereale, diferite alte fructe, sau în salate şi supe de inspiraţie orientală.
Află AICI despre alăptarea în public

Dovleacul

Un alt aliment cunoscut pentru aportul pozitiv la creşterea lactaţiei este dovleacul. Atât bostanul, cât şi dovleceii sunt consideraţi benefici pe perioada alăptării. În plus, aceştia conţin şi foarte multe vitamine şi substanţe nutritive esenţiale. Pot fi consumaţi în plăcinte, ca diferite garnituri, sau sub formă de supă cremă.

Pepenele roşu
Pepenele roşu este un aliment care creşte producţia de lapte şi are un puternic hidratant şi este sursă foarte bună în vitamina A.
Alte alimente care se recomandă să fie consumate în perioada alăptării sunt: piersicile, sparanghelul, usturoiul, seminţele de susan, da mac şi coriandru, grăsimile sănătoase şi fructele cu conţinut ridicat de apă.