Afecţiuni cu care se confruntă copilul tău în primul an de viaţă

1 2 jpg jpeg

Toti bebeluşii trec prin aşa ceva, însă periodic veţi merge la medic pentru controalele de rutină. Iată mai jos care sunt câteva dintre afecţiunile cu care se va confrunta copilul tău în primul an de viaţă.

Răceala şi gripa

Din cauza sistemului imunitar slăbit, copilul sub un an este predispus infecţiilor respiratorii! Fiindcă organismul micuţului nu poate lupta cu viruşii şi cu bacteriile, atunci, poate oricând să se aleagă cu o raceală sau gripă.

Febra

Cea mai mare spaima pe care o poţi trage la început, este să-i măsori temperatura bebeluşului şi să vezi indicele cum creşte şi parcă nu se mai opreşte. Febra poate ascunde multe afecţiuni, de aceea e bine să-l monitorizezi frecvent pe nou-născut. O creştere uşoară a temperaturii corpului nu este periculoasă. Ea poate fi pusă pe seama erupţiei dentare, a unei răceli uşoare sau că urmare a vaccinării. Însă, dacă această creşte pe zi ce trece, este recomandat să mergi cu bebe de urgenţă la medic. Temperatura corpului mai mare de 37 de grade Celsius este considerată febra, însă periculoasă şi alarmantă devine când sare de 39-40 de grade Celsius! Atunci este, deja, urgenţă medicală.

Alergiile

Bebeluşul poate dezvolta alergii la detergent, la parfumul de cameră sau la praf. Mai târziu, odată cu începera diversificării, copilul poate avea tot felul de reacţii la alimente şi chiar la înţepăturile de insecte. Chiar dacă simptomele sunt asemănătoare, învaţă să faci diferenţa între răceală şi alergii. Dacă ceva nu-i prieşte ceva organismului, atunci nou-născutul se va confruntă cu urticarie, diaree, vărsături, nas înfundat şi ochi roşii! Prezintă-te la medic imediat ce sesizezi aceste semne.

Vărsăturile

Sugarul poate avea frecvent regurgitări şi asta este normal. Însă, când acestea sunt asociate cu febră, dureri de burtică, moleşeală şi iritabilitate, atunci gândeşte-te că ar fi vorba despre vărsături. Vomitatul poate fi semnul unor afecţiuni, precum reflux gastroesofagian, alergii la lapte şi alimente, infecţii, etc., care necesită atenţia unui medic!

Infecţii ale urechii

Cei mai predispuşi la infecţii ale urechii sunt bebeluşii. Iar apa este principala responsabilă de declanşarea otitei. Aceasta stagnează în urechea medie şi se tranformă în mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. De aceea, te sfătuim să ai mare grijă în timpul băiţei bebeluşului şi după ce îl usuci. Otita este extrem de dureroasă şi se vindecă numai cu trtamentul corect oferit de către medicul ORL.

Diareea

Această afecţiune este cauzată de viruşi, dintre care, cel mai cunoscut şi periculos este Rotavirusul. Desigur, asta nu e principala cauză şi nu înseamnă că micuţul tău are rotavirus. De vină pot fi alimentele pe care le primeşte copilul sau pe care tu le consumi, în timpul alăptării. Dacă problema nu se redresează, apelează la medicul pediatru pentru consult şi tratament!

Constipaţia

La fel de neplăcută şi periculoasă ca diareea este şi constipaţia. Este destul de comună la bebeluşi, dar în general, cei alăptaţi la sân nu au această problemă. Când bebeluşii primesc doar lapte de mamă sau lapte praf, pot avea de la 3-4 scaune pe zi, până la 1-2 pe săptămână. Dacă copilul primeşte alimente solide şi nu are scaun mai mult de 4 zile atunci intervine constipaţia. Micuţul poate avea dureri în timpul încercării de defecare şi poate plânge din cauza acestora.

Dermatita atopică

Foarte frecventă la sugari, dermatita atopică este declanşată de praful din casă, acarieni, polenuri sau de alimente alergene că lactatele, fructele cu seminţe, soia etc. Pielea manifestă mâncărime foarte puternică şi se inflamează, producându-se roşeată, umflare, fisurare, descuamare, cruste şi solzi.

Eritem fesier

Când copilul tău este roşu şi iritat în zona scutecului se poate să fie vorba despre dermatita de scutec sau eritem fesier. Acesta provoacă disconfort şi suferiţă bebeluşului tău, de aceea este bine să acorzi mare atenţie igienei organelor genitale. Dacă scutecul nu este schimbat regulat şi bebe nu este spălat cu apă caldă şi săpun special există riscul ca acesta să se suprainfecteze cu fungi şi bacterii. Aşa că ai grijă că funduleţul să fie curat şi catifelat, nu roşu şi iritat.