„Supermamele“ sunt mai vulnerabile în faţa depresiei
Proaspetele mămici care încearcă să îmbine armonios responsabilităţile de mamă cu cele de angajat se simt adesea vinovate, sentimente care escaladează până la depresie.
Aşteptările nerealiste şi senzaţia că lucrurile pot fi făcute cu uşurinţă, chiar dacă sunt mame şi lucrează, le fac sensibile în faţa depresiei.
Cercetările arată că pentru mamele casnice, riscurile de a suferi de tulburări psihice sunt mai scăzute.
Oamenii de ştiinţă au interogat mai mult de 1.600 de femei cu copii şi au observat la cele cu vârsta cuprinsă între 22 şi 30 de ani că:
- încearcă să îşi îndeplinească toate responsabilităţile familiale şi nu mai au timp să mai lucreze acasă;
- dacă mămicile lucrează, acest lucru poate să afecteze educaţia copiiilor şi să degenereze în delicvenţă juvenilă;
- femeile sunt mult mai fericite dacă stau acasă şi au grijă de copii;
- este mult mai bine pentru toată lumea dacă bărbatul întreţine familia, iar femeia are grijă de casă şi de copii.
„Ştim că dacă o femeie trebuie să răspundă noaptea la un e-mail, de exemplu, ea se va simţi vinovată, în comparaţie cu un bărbat. Iar acest sentiment o va face mai vulnerabilă la stres“, afirmă Katrina Leupp, de la University of Washighton“, din Seattle (SUA).
Specialistul recomandă mămicilor care lucrează şi trebuie să aibă grijă şi de familie să fie mai blânde cu ele însele şi să accepte că nu se pot face toate lucrurile atât de uşor. Adică nu se pot împlini cu succes atribuţiile de la serviciu şi cele de acasă. Pentru că nu pare greu, ci este greu. Aşa că trebuie să fie mai îngăduitoare şi să nu se mai simtă vinovate atunci când nu pot echilibra perfect munca de acasă cu cea de la serviciu.