Românii, nemultumiţi de serviciile medicale

1 2 jpg jpeg

În cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, preşedintele COPAC, Radu Gănescu, a prezentat un studiu realizat la sfârşitul anului 2017 şi începutul acestui an, în care au fost intervievaţi 258 de membri ai asociaţiilor de pacienţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 68 de ani.

Potrivit studiului, 26% dintre respondenţi au spus că au putut să aibă un diagnostic corect la o lună de la începerea procesului de analiză, 19% au afirmat că au avut acest diagnostic peste şase luni, iar 17% la peste un an de zile, scrie Agerpres.

De asemenea, studiul mai arată că 57% dintre respondenţi nu au avut acces la investigaţii gratuite pe perioada tratamentului.

„Peste jumătate dintre cei 258 de pacienţi au trebuit să îşi plătească serviciile medicale care sunt gratuite”, a declarat Radu Gănescu.

Dintre pacienţii intervievaţi, 60% au fost internaţi în ultimul an, iar 38% au afirmat că nu au existat toate medicamentele necesare în spitale.

Totodată, potrivit preşedintelui Comisiei de sănătate din Senat, Laszlo Attila, asigurarea surselor financiare este o problemă în sănătate.

Acesta a anunţat că pregăteşte o propunere legislativă privind impozitarea, accizarea produselor care au efect negativ asupra sănătăţii.

Preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălăşeanu, a avertizat că asigurarea medicamentelor pentru 2018 este legată de „sustenabilitatea financiară”.

„O să avem medicamente în măsura în care se continuă trendul din 2017, care a fost un trend pozitiv, 23 de molecule noi introduse, şi trendul acesta se poate continua dacă avem bani şi dacă banii pe care îi avem sunt cheltuiţi cât mai judicios cu putinţă”, a spus acesta.