Răceală sau gripă: care e diferenţa?

1 2 jpg jpeg

Atât gripa, cât şi răceala sunt viroze respiratorii care pot fi confundate uşor. Răceala afectează organismul pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv, iar gripa are o durată de manifestare mai lungă şi poate prezenta episoade severe. O gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni.

Gripa are caracter epidemic

Gripa este o infecţie virală, contagioasă, produsă de virusurile de tip A, B şi C. Boala se transmite pe cale aeriană, prin picăturile de salivă ale bolnavilor care tuşesc sau care strănută. Simptomele specifice gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid: febră, dureri de cap, tuse uscată, secreţii nazale abundente, dureri musculare, oboseală şi lipsă de energie, adesea însoţite de pierderea apetitului. Pot dura între câteva zile şi câteva săptămâni. La gripă pot apărea complicaţii, putându-se ajunge la pneumonie. Uneori, suferindul necesită spitalizare. Ca şi în cazul răcelii, gripa apare mai des în anotimpul rece (iarna şi primăvara devreme) şi poate determina apariţia unor epidemii sezoniere.

Răceala nu dă complicaţii

Răceala sau guturaiul este cauzată de virusuri respiratorii şi are manifestări asemănătoare gripei, dar mai blânde. Se transmite prin contact direct cu persoana infectată, dar şi pe cale aeriană: prin tuse, strănut sau obiecte contaminate. Începe cu senzaţia de gât uscat şi dureros, fiind însoţită de o stare de oboseală, de strănut, tuse şi nas înfundat. Durează, de obicei, de la 4 până la 10 zile. Adulţii pot avea cel puţin 2 răceli pe an, iar copiii între 5 şi 8 răceli. Nu se manifestă prin simptome grave şi dă extrem de rar complicaţii cardiace sau pulmonare.

Află când este indicat să te adresezi unui medic AICI