Peste o treime dintre români prezintă tulburări de somn

1 2 jpg jpeg

Cele mai frecvente tulburări de somn sunt insomniile şi somnolenţa accentuată în timpul zilei.

poate duce la tulburări emoţionale, tulburări de memorie, eficienţă scăzută în muncă, precum şi boli cardiovasculare.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, mai mult de o treime din populaţie, ajungând chiar până la 45-50% la anumite categorii cu risc, prezintă tulburări de somn.

„Numai un somn de calitate este acela care vă asigură o viaţă normală, dar în acelaşi timp o viaţă fericită, o viaţă în care sunteţi sănătoşi şi în care vă place să trăiţi în fiecare zi.

Mai mult de o treime - până la 45-50% la anumite categorii cu risc - din persoane pot avea tulburări ale somnului. Aceste tulburări de somn sunt prezente şi la copii”, a explicat Ruxandra Ulmeanu.

Medicul Ioana Munteanu, membru în comitetul de conducere al Secţiunii de Somnologie al Societăţii Române de Pneumologie, a precizat că se recomandă 6-8 ore de somn continuu.

„Somnul este - alături de nutriţie şi activitatea fizică - baza vieţii noastre sănătoase. Ştim că dormim aproximativ o treime din viaţa noastră”, a spus medicul.

Potrivit acesteia, pe primul loc între tulburările de somn este insomnia, care este prezentă la 30-45% dintre adulţi. O altă tulburare de somn este apneea în somn, cu o prevalenţă de 4-9%.

Medicul Oana Claudia Deleanu, membru în Comitetul director al Societăţii Europene de Somnologie, a explicat că cei care suferă de apnee în somn prezintă un risc ridicat de a adormi la volan.

„Aceste persoane care sunt somnolente în timpul zilei riscă să adoarmă la volan. Terapia sindromului de apnee în somn se face cu aer cu presiune pozitivă continuă.

Nu există nicio pastilă, din păcate, care să îţi deschidă mecanic gâtul în timpul somnului. Noi ar trebui să evaluăm cam 200.000 de pacienţi pe an”, a arătat medicul.

Potrivit specialiştilor, persoanele care dorm noaptea fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterială, diabet, obezitate şi alte boli cronice.