Peste o treime dintre români prezintă tulburări de somn

1 2 jpg jpeg

Cele mai frecvente tulbur─âri de somn sunt insomniile ┼či somnolen┼úa accentuat─â ├«n timpul zilei.

poate duce la tulbur─âri emo┼úionale, tulbur─âri de memorie, eficien┼ú─â sc─âzut─â ├«n munc─â, precum ┼či boli cardiovasculare.

Potrivit pre┼čedintelui Societ─â┼úii Rom├óne de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, mai mult de o treime din popula┼úie, ajung├ónd chiar p├ón─â la 45-50% la anumite categorii cu risc, prezint─â tulbur─âri de somn.

ÔÇ×Numai un somn de calitate este acela care v─â asigur─â o via┼ú─â normal─â, dar ├«n acela┼či timp o via┼ú─â fericit─â, o via┼ú─â ├«n care sunte┼úi s─ân─âto┼či ┼či ├«n care v─â place s─â tr─âi┼úi ├«n fiecare zi.

Mai mult de o treime - p├ón─â la 45-50% la anumite categorii cu risc - din persoane pot avea tulbur─âri ale somnului. Aceste tulbur─âri de somn sunt prezente ┼či la copiiÔÇŁ, a explicat Ruxandra Ulmeanu.

Medicul Ioana Munteanu, membru în comitetul de conducere al Secţiunii de Somnologie al Societăţii Române de Pneumologie, a precizat că se recomandă 6-8 ore de somn continuu.

ÔÇ×Somnul este - al─âturi de nutri┼úie ┼či activitatea fizic─â - baza vie┼úii noastre s─ân─âtoase. ┼×tim c─â dormim aproximativ o treime din via┼úa noastr─âÔÇŁ, a spus medicul.

Potrivit acesteia, pe primul loc între tulburările de somn este insomnia, care este prezentă la 30-45% dintre adulţi. O altă tulburare de somn este apneea în somn, cu o prevalenţă de 4-9%.

Medicul Oana Claudia Deleanu, membru în Comitetul director al Societăţii Europene de Somnologie, a explicat că cei care suferă de apnee în somn prezintă un risc ridicat de a adormi la volan.

ÔÇ×Aceste persoane care sunt somnolente ├«n timpul zilei risc─â s─â adoarm─â la volan. Terapia sindromului de apnee ├«n somn se face cu aer cu presiune pozitiv─â continu─â.

Nu exist─â nicio pastil─â, din p─âcate, care s─â ├«┼úi deschid─â mecanic g├ótul ├«n timpul somnului. Noi ar trebui s─â evalu─âm cam 200.000 de pacien┼úi pe anÔÇŁ, a ar─âtat medicul.

Potrivit speciali┼čtilor, persoanele care dorm noaptea f─âr─â ├«ntreruperi prezint─â rate mai sc─âzute de hipertensiune arterial─â, diabet, obezitate ┼či alte boli cronice.