În premieră pe ţară s-a deschis într-un spital de stat o bancă de celule stem
Noutatea din sistemul sanitar românesc vine după ce unitate a întrunit toate criteriile de funcţionare impuse de standardele europene, cu privire la metodele de procesare şi conservare a celulelor stem hematopoietice.
Mai precis, celulele care provin din cordonul ombilical şi sunt utilizate în tratamentul unor boli grave, precum cancerul.
Reprezentanţii unităţii au declarat că banca de celule stem din cadrul Institului Clinic Fundeni poate procesa celule atât pentru pacienţii care sunt supuşi transplantelor medulare în spital, cât şi pentru voluntarii care donează celule pentru a fi procesate în bancă.
Pe de altă pate, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este aproape de finalizare, urmând să fie anunţat accesul pacienţilor la transplant de celule care provin de la donatori neînrudiţi.
Persoanele care au nevoie de transplant pot accesa celule stem atât în registrul naţional, cât şi în registrele internaţionale.
În acest context, era absolut necesară înfiinţarea băncii de celule stem, care are rolul de a procesa celulele donatorilor în condiţiile impuse de standardele europene. În spaţiul unde se desfăşoară activitatea este asigurată o puritate a aerului de peste 99%.
Sistemul sanitar privat dispune de astfel de bănci de celule stem, printre care se numără: Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria, Stem Sure, Biogenis şi Biohellenika.