Iată ce sport este indicat diabeticilor

2 jpg jpeg

Este foarte important, sunt de părere experţii de la Universitatea din Calgary (Canada), să se găsească cea mai bună metodă de a face exerciţii pentru diabetici, astfel încât să nu le scadă prea mult nivelul zahărului din sânge şi să se bucure mai mult de beneficiile mişcării.

Diabetul zaharat de tip 1 este o afecţiune în care organismul nu produce insulina proprie, fiind nevoie de un hormon care să transforme mâncarea în energie.

Scăderea glicemiei poate conduce la o coordonare slabă, pierderea conştiinţei sau chiar intrarea în comă.

Doctorul endocrinolog Ronald Sigal, cel care a coordonat studiul, împreună cu echipa de cercetători, a supravegheat mai multe persoane în timpul a două sesiuni de mişcare.

La prima şedinţă, participanţii au făcut întâi 45 de minute pe banda de alergat, apoi timp de alte ftrei sferturi de oră au ridicat greutăţi.

După cinci zile au făcut un alt antrenament, de data aceasta schimbând ordinea exerciţiilor: la început au ridicat greutăţi, apoi au alergat pe bandă. Fiecare sesiune de mişcare s-a desfăşurat seara, la ora cinci, oră potrivită pentru exerciţii fizice.

Cercetătorii au măsurat nivelul zahărului din sânge la început şi după mişcare, la fiecare participant. De regulă, persoanele cu diabet de tip 1 au glicemia cuprinsă între valorile 4 – 10 milimoli la un litru de sânge.

Când diabeticii au început şedinţa cu alergatul, nivelul glicemiei a scăzut rapid şi a rămas aproape de pragul minim pe toată durata sesiunii de mişcare.

La a doua şedinţă însă, când au început mişcarea cu ridicatul de greutăţi, s-au constat modificări minime ale nivelului de zahăr din sânge şi au rămas aceleaşi pe toată durata antrenamentului, dar şi câteva ore după mişcare.