Explicaţiile psihologului: 6 din 10 oameni au mobil. Cât de nocive sunt acestea?
Peste 61% dintre locuitorii planetei, adică 4,78 miliarde de persoane, deţin un telefon mobil, iar 45,12% (3,5 miliarde) au un smartphone, cu peste 1 miliard mai multe persoane decât în anul 2016, potrivit Statista.com.
Cu toate acestea, cunoscutul psiholog Alexandru Pleşea afirmă că radiaţiile electromagnetice pe care telefonul le primeşte de la aceste antene sub formă de radiofrecvenţe neionizate afectează în timp ţesutul pe lângă care stă; este ca şi cum am scurtcircuita la frecvenţa mică un grup de celule umane.
“Cu iubirea de viaţă pe care încă o mai avem (sper), stăm şi ne gândim în tihna momentului prezent – oare acele celule cât pot rezistă în mine? De departe copiii sunt mai afectaţi decât adulţii în folosirea excesivă. Sistemul lor nervos în creştere continuă este faultat de aceste radiaţii şi ţesutul lor celular sau osos nu se dezvoltă în parametri normali de creştere. Acest lucru se observă, din păcate, cu ochiul liber: vedem tot mai mulţi copii care nu reuşesc să adoarmă nici după miezul nopţii, mereu obosiţi, care nu reuşesc să se concentreze şi care preferă să îşi petreacă foarte mult timp cu telefonul în mână”, explică psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii. Radiaţiile emise de telefon sunt cu “posibil risc cancerigen”
În 2011 Agenţia Internaţională de depistare şi rezolvare a Cancerului a făcut public un studiu făcut pe un larg eşantion şi a rezultat că radiaţiile emise de telefon sunt un „posibil risc cancerigen”, fără să dea timp de folosire a telefonului şi ce înseamnă „posibil”. De atunci aceste feluri de studii au fost oprite apariţiilor mass-media din cauza modului în care oamenii vor interpreta aceste lucruri.
“Totuşi, unii mai nerăbdători cu inima dintre noi, au început să vadă că telefonul mobil care stă lângă stimulatoare cardiace, defibrilatoarele implantabile şi aparatele auditive cauzează interferenţe şi modificări ale acestora. Astfel, acestor aparate medicale scăzându-le puterea sau eficienţa. Un exemplu foarte des întâlnit este la avioanele care decolează şi aterizează, unde o adunare mare de frecvenţe emise de telefoanele noastre mobile pot afecta sistemul de recepţie – transmisie a avionului, iar acesta nu va şti când să decoleze şi pe ce pistă să aterizeze. Un alt exemplu care ne face să scoatem capul pe fereastră când auzim, sunt accidentele rutiere, care conform ultimelor evidenţe publice, s-au mărit în număr de 3-4 ori de când telefoanele mobile sunt folosite în măşină”, declară psihologul Alexandru Pleşea.
“Pe lângă „posibilele” efecte adverse ale acestuia, partea bună a telefonului este că stă unde îl punem noi, nu vine după noi, nu ne strigă. Noi alegem frecvenţa şi durata folosirii acestora, iar efectele au puterea să schimbe la nivel celular, psihologic şi evolutiv, mai multe aspecte de care nu suntem cunoscători…încă. Măcar o dată pe an, timp de câteva zile, să ne deconectăm total de tehnologie, să petrecem timp de calitate în natură, alături de cei dragi, cu care să comunicăm verbal şi emoţional, iar mai apoi putem să cântărim starea noastră psihică şi mentală „post-cură”, conchide psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Minţii.