De ce au bătrânii probleme cu somnul

1 2 jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă au studiat ritmul circadian, cunoscut drept ceasul biologic uman, şi au observat că începând cu vârsta a doua acesta nu mai are aceeaşi viteză de reacţie.

„Procesul de îmbătrânire are un impact puternic asupra ritmului circadian - ceasul intern al organismului, care este localizat în creier“, spune Gene Block, doctor în psihiatrie la Universitatea din California, Los Angeles.

Specialistul consideră că aşa cum se deteriorează în timp sistemul circadian la animale, aşa se întâmplă şi la oameni. Principalele semne sunt tulburările de somn, care se intensifică odată cu înaintarea în vârstă.

De asemenea, apar dificultăţile în sincronizarea timp - destinaţie, scade randamentul în activităţile fizice şi psihice şi se reducere vigilenţa la trezire. „Este o schimbare reală în ciclul somn - trezire“, precizează doctorul Block.

Ceasul biologic uman sau ritmul circadian este cunoscut drept nucleul suprachiasmatic şi are rolul de a controla atât sistemul somn-trezire, dar şi alte procese ritmice şi non-ritmice din corp.